Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tepelná výměna prouděním

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tepelná výměna prouděním"— Transkript prezentace:

1 Tepelná výměna prouděním
VY_32_INOVACE_FY_13 Tepelná výměna prouděním Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012

2 Informace pro učitele:
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 8. Tematická oblast: Molekulová fyzika a termodynamika Klíčová slova: tepelná výměna, proudění Použité materiály: automatické tvary MS WORD 2007 Metodický postup: společný průchod (40 min) slide 7- rámečky zapsat do sešitu nakreslit a popsat do sešitu jeden obrázek ze slidů

3 Tepelná výměna Co je to teplo? značka : Q jednotka : J
Teplo je fyzikální veličina, jež udává množství energie, kterou si vyměňují dvě tělesa různé teploty. značka : Q jednotka : J

4 Tepelný vodič najděte nejlepší tepelný vodič i i i i i i i
1. jednoduchý stroj usnadňující práci k l a d o S t r j e T i v Ř č Í p h y B n R g O u klepni na mě pro odkrytí správného řešení i 2. spojnice bodů pohybu řešení i 3. elektrický přístroj dodávající teplo řešení i 4. nářadí využívající principu jedno i dvojzvratné páky řešení i 5. změna vzájemné polohy dvou těles řešení i 6. fyz. veličina vyjadřující schopnost tělesa konat práci řešení i 7. jednotka tepla i řešení

5 Tepelná výměna vedení K tepelné výměně vedením dochází mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, jež mají různou teplotu. Co se stane, když položíme kovovou tyč na rozpálená kamna? start Kovová tyč vede teplo dobře, energie se rychle šíří tělesem. dvě tělesa s různou teplotou Říkáme, že kov je tepelným vodičem. Naopak látky, které špatně vedou teplo, jsou tepelný izolant.

6 Vodiče tepla Je voda dobrý vodič?
Můžeme to vyzkoušet jednoduchým pokusem. Postupně se zvýší teplota vody v celé zkumavce. Zvýší se teplota vody pouze mezi plamenem a hladinou. start animace start animace Voda není dobrým vodičem tepla. Ve vodě se teplo nešíří vedením, ale prouděním. Částice látky proudí.

7 Tepelná výměna prouděním
K tepelné výměně prouděním dochází pouze v plynech a kapalinách. Teplé částice látky zmenší svoji hustotu a jsou „lehčí“. Studené částice jsou „těžší“ a působením gravitační síly klesají dolů.

8 Tání ledu proudění částic
Do sklenice s vodou, která má pokojovou teplotu, vložíme kostku ledu obarvenou na fialovo (manganistanem draselným). Voda je teplejší než kostka ledu, a proto mu odevzdává teplo. Led se postupně mění na vodu. stále se opakuje Protože obarvené částice vody jsou chladnější než ostatní. Mají větší hustotu, jsou „těžší“. Obarvená voda klesá ke dnu, zatímco teplejší stoupá k hladině, kde je ochlazena tajícím ledem.

9 Vznik větru na pobřeží 34°C 21°C Den
Částice vzduchu přijímají z písku (pevniny) víc energie než vzduch nad mořem. Jsou lehčí a stoupají. Na jejich místo proudí od moře chladnější částice. Proud masy vzduchu = vítr. Během dne směrem do vnitrozemí.

10 Vznik větru na pobřeží 16°C 21°C Noc
Částice vzduchu přijímají z moře víc energie než vzduch nad pevninou. Jsou lehčí a stoupají. Na jejich místo proudí od pevniny chladnější částice. Proud masy vzduchu = vítr. Během noci směrem od vnitrozemí.

11 Proudění vzduchu v místnosti
Zahřátý vzduch proudí vzhůru, kde se ochlazuje a klesá zpět. Ochlazená voda začne klesat zpět do kotle, kde opět získá energii. A takto proudí stále dokola. V radiátoru odevzdá teplo, tělesu radiátoru, který ho předá vzduchu. Voda ohřátá v kotli stoupá vzhůru.


Stáhnout ppt "Tepelná výměna prouděním"

Podobné prezentace


Reklamy Google