Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oblast: Zeměpis 7.ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oblast: Zeměpis 7.ročník"— Transkript prezentace:

1 Oblast: Zeměpis 7.ročník
Název: Povrch Ameriky Autor: Mgr. Jiří Kučera Oblast: Zeměpis 7.ročník Stručná anotace : Prezentace slouží k výkladu a procvičení učiva Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Povrch Ameriky

3 Kordillery Pohoří procházející západní částí Severní, Střední a Jižní Ameriky v délce km. V Jižní Americe se nazývají Andy. Dělí se na četná pohoří např. Aljašské hory, Skalnaté hory, Kaskádové pohoří, …….. Mount McKinley

4 Aljašské hory Nejvyšší horou Severní Ameriky
je Mount McKinley (6 194m).

5 Skalnaté hory Skalnaté hory ( česky označované též Skalisté hory, anglicky Rocky Mountains) tvoří východní část Kordiller. Táhnou se v délce asi 4 800km od severozápadu k jihovýchodu. Ve Skalnatých horách se nachází mnoho národních parků, např. nejstarší národní park světa Yellowstonský.

6 Kaskádové pohoří Kaskádové pohoří je hlavní horské pásmo na západě Severní Ameriky, které se vypíná nad územím mezi Britskou Kolumbií a severní Kalifornií. Je vulkanického původu. Nejznámější sopkou je Mount St. Helens (sopka sv. Heleny), která vybuchla v roce 1980. Lassen Peak sopka sv. Heleny

7 Appalačské pohoří Appalačské pohoří je rozsáhlý horský systém na východě Severní Ameriky. Celková délka pohoří je přibližně 3 000km. Nejvyšší horou je Mount Mitchell.

8 Velký kaňon Velký kaňon (Grand Canyon) vytvořila řeka Colorado v severní Arizoně ve Spojených státech amerických. Kaňon je téměř 446 kilometrů dlouhý. Největší hloubka je metrů.

9 Andy Andy jsou pokračováním Kordiller v Jižní Americe. Táhnou se od venezuely až po argentinskou a chilskou Patagonii. Jsou téměř km dlouhé a až 500 km široké. Nejvyšší horou And a celé Ameriky je Aconcagua (6 951m). Fitz Roy Bolívijské Andy

10 Popocatepetl Je sopka ve střední části Mexika. Leží asi 72km jihovýchodně od hlavního města Mexika.

11 Atacama . Poušť Atacama se nachází v západní části Jižní Ameriky. Je nejsušší pouští na Zemi. Táhne se v délce km od jižní hranice Peru až do severní části Chile.

12 Amazonská nížina Amazonská nížina je nejrozsáhlejší nížina na Zemi. Rozkládá se na ploše zhruba 5 milonů km2 v povodí řeky Amazonky v Jižní Americe od úpatí And až po Atlantský oceán. Je dlouhá km a široká km.

13 Otázky k procvičení 1) Jak se jmenuje nejvyšší hora Ameriky a ve kterém pohoří se nachází ? 2) Na které řece leží Velký kaňon ? 3) Jak se jmenuje nejdelší pohoří světa ? 4) Co to je Amazónie ? 5) Jak se jmenuje údajně nejsušší poušť světa ? 6) Co to je Popocatepetl ? 7) Jak se jmenuje nejvyšší hora Severní Ameriky ?

14 Správné odpovědi : 2) Colorado 3) Kordillery
1) Aconcagua v pohoří Andy 2) Colorado 3) Kordillery 4) největší nížina na Zemi 5) Atacama 6) sopka v Mexiku 7) Mount McKinley (Denali)


Stáhnout ppt "Oblast: Zeměpis 7.ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google