Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?
OBECNÁ CHEMIE ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

2 VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?
HISTORIE CHEMIE Nejdříve bylo vejce ….. Promiňte, nejdříve byla ALCHYMIE….. Alchymie (v Čechách se tento obor nazýval lučba) jako činnost lidského poznání spojovala několik vědních oborů ( chemii, fyziku i medicínu ). Je chápána jako předvědecký obor, který rozvinul experimentální metody poznání přírody a její děje. A v Čechách – byla rozvinutá už za dob císaře Rudolfa II, když do Prahy se sjížděla pracovat elita tehdejší Evropy. (Vzpomeňte film Císařův pekař a Pekařův císař). VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

3 Na toto učení navazuje a zabývá se: … k tomu využívá metody:
A DNEŠNÍ CHEMIE? Na toto učení navazuje a zabývá se: A) vlastnostmi B) složením C) přeměnou látek … k tomu využívá metody: 1)pozorování 2) měření 3) pokus (experiment) VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

4 LÁTKA, LÁTKA ….CO TO JE TA LÁTKA?
Látka je všechna hmota okolo nás, která tvoří živou i neživou přírodu. Z látky je sestaven veškerý vesmír… Pak je tu chemická látka. Ta je složena ze stejných chemicky čistých látek, které se dají vyjádřit chemickým vzorcem nebo chemickou značkou. Chemické látky dělíme na: Chemické prvky (značí se chem. značkou) Chemické sloučeniny (značí se chem. vzorcem) VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

5 PERIODICKÁ TABULKA TROŠKU JINAK:
CHEMICKÝ PRVEK PRVEK = chemická látka složena pouze z atomů stejného druhu. Značí se chemickou značkou. Př.: Vodík - H;Síra – S;Fosfor – P Chemické prvky sestavil profesor D.I. Mendělejev do tabulky, kterou dnes nazýváme „Periodická soustava prvků“. Ruský chemik. Byl objevitel periodického zákona prvků. Jeho práce z roku 1870 předpovídala existenci nových prvků. Tak předpověděl prvky Ga, Sc, Ge . Publikoval na 400 prací z oblasti chemie, fyziky i metrologie. Působil i jako profesor na Petrohradské Univerzitě a napsal vynikající učebnici „Základy chemie“. PERIODICKÁ TABULKA TROŠKU JINAK: VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

6 CHEMICKÉ SLOUČENINY DĚLÍME NA
CHEMICKÁ SLOUČENINA CHEMICKÉ SLOUČENINY – jsou chemické látky složené ze sloučených atomů dvou a více různých prvků. Částice složená ze dvou a více atomů se nazývá MOLEKULA. Sloučenina je vždy molekulou …ale molekula nemusí být vždy sloučeninou! Sloučeniny vždy charakterizuje jejich chemický vzorec, který udává druh a počet atomů vázaných v molekule sloučeniny. Sloučeniny se mohou vyskytovat ve všech skupenstvích a vznikají chemickou reakcí. Je jich obrovské množství. CHEMICKÉ SLOUČENINY DĚLÍME NA ANORGANICKÉ VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ? ORGANICKÉ

7 PŘÍKLADY CHEMICKÝCH SLOUČENIN
H2O – sloučenina skládající se z jedné molekuly, dvou prvků a tří atomů. Otázka - O jaké se jedná prvky? H - ….., O - ….., z toho dva atomy prvku ….. a jeden atom prvku ……… . 2(HCl) – sloučenina skládající se ze dvou molekul, dvou prvků a dvou atomů. Otázka - Znáš název těchto prvků? ZKUS SÁM: CO2 – sloučenina skládající se z …..prvků (jakých?) a …..atomů. 3(H2SO4) -sloučenina skládající se z …. molekul, ……prvků, a …. atomů. Je O2 sloučenina nebo molekula? Z kolika prvků a atomů se skládá? VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

8 VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?
TĚLESO A LÁTKA Předměty které okolo sebe pozorujeme jsou TĚLESA. Tělesa se od sebe liší některými svými vlastnostmi jako je např. tvar, barva, objem, teplota apod. Nás v chemii zajímá především otázka z čeho jsou tělesa složena. Z jakých látek. Takže – tělesa jsou složena z různých látek nebo taky látky tvoří tělesa různých tvarů a velikostí. Úkol: urči, co je těleso a co látka: lavice sešit voda sklenice vzduch dřevo LÁTKA? TĚLESO? VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

9 VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?

10 VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?
ZDROJE Tapeta pro tuto prezentaci byla použita šablona z: Snímek č. 2: - Pietro Longhi, Wikimedia Commons, volné dílo, [ ] Snímek č. 5: - Ilja Repin, Wikimedia Commons, volné dílo [ ] VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?"

Podobné prezentace


Reklamy Google