Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sir Frank Lampl 6.4.1926 – Brno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sir Frank Lampl 6.4.1926 – Brno."— Transkript prezentace:

1 Sir Frank Lampl – Brno

2 Životopis Frank Lampl, rodným jménem František Lampl, je český a anglický manažer, doživotní prezident a bývalý generální ředitel jedné z největších stavebních firem světa Bovis Lend Lease, dále emeritní rektor univerzity v Kingstonu (GB), předseda Prague Heritage Fund a řady charitativních nadací. Často přijíždí do Čech, kde také přednáší vysokoškolákům – nejradši na VUT v Brně.

3 Narodil se v Brně do rodiny právníka.
Během druhé světové války byl vězněn v nacistických koncentračních táborech Terezín, Auschwitz a Dachau. Po válce, ve které byla jeho rodina zavražděna, se rozhodl pro studia v Brně. Ovšem po převzetí moci komunisty v únoru 1948, byl obviněn z buržoazního původu a opět uvězněn v Jáchymově, kde pracoval v uranových dolech. V roce 1953 byl podmínečně propuštěn díky všeobecné amnestii spojené s narozeninami Stalina. Následně pracoval jako dělník a ve firmě Pozemní Stavby Opava postoupil na pozici obchodního vedoucího. Během zaměstnání vystudoval Vysoké učení technické v Brně.

4 Během invaze do Československa v srpnu 1968 se s manželkou rozhodl opustit zemi a společně odjeli za synem Tomášem (který právě studoval na Oxfordu) do Velké Británie. V roce 1971 začal Frank Lampl pracovat u britské stavební společnosti Bovis jako projektový manažer. Během tří měsíců se stal stavebním ředitelem a do deseti let se vypracoval až na post generálního ředitele. Díky úspěšným kontraktům z firmy učinil jednu z největších na světě s ročním obratem zhruba ve výši 4 miliard dolarů.

5 Po sametové revoluci navázal spolupráci s rodným Brnem a realizoval v České republice několik větších projektů. Princ Charles a Václav Havel jej jmenovali předsedou nadace Prague Heritage Fund, která měla za cíl mimojiné zrekonstruovat a obnovit zahrady Pražského hradu, kostel svaté Anny a sochy Karlova mostu.

6 V roce 1990 jej královna Alžběta II. pasovala do rytířského stavu
V roce 1990 jej královna Alžběta II. pasovala do rytířského stavu. Do erbu si zvolil cimbuří, které má symbolizovat věznění v jáchymovských dolech. Je držitelem několika čestných doktorátů univerzit. Střídavě žije s druhou manželkou Wendy ve svém domě ve Wiltshire v Londýně a ve Washingtonu.

7 Kariéra Po dokončení dálkového studia začal Frank Lampl pracovat jako dělník ve firmě Pozemní Stavby Opava, kde později postoupil až na pozici ředitele. V roce 1968 emigroval se svou první ženou do Velké Británie. Z emigranta bez práce a s chabou angličtinou se postupem času stal šéfem jedné z největších britských stavebních firem.

8 Ve své nové zemi nejprve pracoval jako polír v malé stavební firmě.
Asi po dvou letech (v roce 1971) zakotvil u firmy Bovis jako vedoucí realizace projektů. „Až tady jsem začal cítit, že jsem našel to správné místo“, tvrdí Sir Lampl. „Vždycky jsem chtěl pracoval ve velké společnosti. V téhle měl člověk pocit, že s ním poctivě zacházejí a že má otevřené dveře. Také se mi líbilo, že Bovis nebyl rodinný podnik, ale akciová společnost.“ Kvůli psychickým problémům první manželky Frank Lampl přestal uvažovat o založení své vlastní firmy.

9 V roce 1978 se stal generálním ředitelem Bovis International.
Pod jeho vedením firma získala kontrakt na stavby pro olympijské hry v Atlantě. Následovala realizace takových projektů, jako zábavní park EuroDisney u Paříže, tehdy nejvyšší budova na světě Petronas Towers v malajsijském Kuala Lumpuru, Queen Elizabeth Conference Centre v Londýně, stejně jako finanční centrum Canary Wharf, nádraží Waterloo International, radnice města Los Angeles v Kalifornii či Maněžnaja Shopping Centre pod Rudým náměstím v Moskvě.

10 Petronas Towers – Kuala Lumpur
Dvojice mrakodrapů (452 m) v hlavním městě Malajsie Kuala Lumpuru. Svého času nejvyšší mrakodrap na světě (stavba byla dokončena v roce 1997).

11 Canary Wharf - Londýn Canary Wharf je novodobý následník londýnského City. Nacházejí se na něm tři nejvyšší budovy Velké Británie: 1 Canada Square (235 m, můžeme se také setkat s názvem Věž Canary Wharf); HSBC Tower (200 m) a Citigroup Centre (200 m).

12 Waterloo International - Londýn
Rozsáhlé nádraží v centru Londýna, jehož brány se pasažérům otevřely v listopadu 1994 (firma Bovis postavila 400 m dlouhou stavbu ze skla a oceli za 30 měsíců).

13 EuroDisney park - Paříž
Obří zábavní park nedaleko Paříže, je jedním ze čtyř podobných (původní v USA, další dva jsou v Japonsku a v Hongkongu). Otevřen byl 12. dubna 1992.

14 Sir Frank se výrazně zasloužil o mezinárodní renomé firmy
Sir Frank se výrazně zasloužil o mezinárodní renomé firmy. Měl šťastnou ruku s převzetím několika amerických firem. Při rozšiřování podniku se obrátil právě do USA, kde získal tři velké dodavatele. Dále vytvořil nové dceřiné společnosti Bovis v celé Evropě, jižní Africe, Latinské Americe, Asii a Austrálii.

15 „Tamní stavbaři měli jiné metody a hlavně jiné postoje než tady v Evropě. I v naší firmě jsme organizovali takzvané zdůvodňovací porady, na kterých manažeři objasňovali a dokládali, proč určitá věc nejde udělat. Američané nic takového neměli. Říkali: Proč by to nemělo jít? Ten postoj se mi líbil, tak jsme ho převedli do Bovisu.“ Při expanzi do světa se Lampl o tento postoj opíral stejně jako o vlastní přednost firmy Bovis, kterou bylo pracovat na bázi důvěry.

16 „Budovali jsme vztahy se zákazníky na tom, že neokrádáme, nepodplácíme a nešidíme.“ Podle Franka Lampla je dobré jméno stavebního podniku zárověň jeho největším kapitálem. V roce 1985 se stal předsedou představenstva a byl jmenován výkonným ředitelem mateřské společnosti Bovis P&O.

17 Jako generální ředitel firmy skončil v roce 2001, nějakou dobu ještě ve firmě figuroval jako poradce (což zahrnovalo poradenství na strategické otázky a udržování vztahů se zákazníky). Po odstoupení z funkce generálního ředitele byl nyní 84-letý Sir Frank Lampl jmenován jako čestný doživotní prezident.

18 Realizované projekty v Čechách
V České republice má firma asi 120 úspěšně realizovaných staveb, na nichž se nejrůznější formou podílela. Například na výstavbě obchodního centra Chodov v Praze, leteckého terminálu Sever v Ruzyni nebo na protipovodňových opatřeních v Praze. Frank Lampl se podílel na uskutečnění výstavby Technologického parku v Brně. Tam dnes stojí více než deset budov v nichž sídlí Vodafone, Siemens, IBM, Honeywell a další přední technicky vyspělé firmy, které mimojiné spolupracují s VUT.

19 Technologický park – Brno
Park nabízí reprezentativní plochy pro výrobu, montáž, výzkum, technický vývoj a kanceláře k pronájmu nebo k prodeji. Nyní se zde nacházejí společnosti Siemens, IBM, FEI, SGI, Vodafone, Honeywell Controls, Symbol Technologies a další. Tento rozvojový projekt se koncentruje do dvou zón (A-vlevo, B-vpravo) vedle hlavních budov VUT. Hlavní rychlostní komunikace prochází podél rozvojového území Parku a umožňuje tak jednoduchý přístup do města a na mezinárodní dálnici. Technologický Park je napojen na místní tramvajové a autobusové linky zajišťující spojení do centra.

20 Děkujeme za pozornost. Zdroje: Vypracovali: Jan Vondrášek Michal Dvorský ekonom.ihned.cz encyklopedie.brna.cz


Stáhnout ppt "Sir Frank Lampl 6.4.1926 – Brno."

Podobné prezentace


Reklamy Google