Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orientace ve městě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orientace ve městě."— Transkript prezentace:

1 Orientace ve městě

2 Kde to je?

3 Kde to je? tady jste tam půjdete kde jste kudy půjdete
zde jste tudy půjdete

4 Slova nádraží залізничний вокзал nemocnice лікарня letiště аеропорт
škola школа cukrárna кондитерська stanice станція zastávka зупинка kostel церква rybník les hora (hory)

5 Konstrukce na nádraží (u nádraží) v nemocnici (u nemocnice)
na letišti (u letiště) ve škole (u školy) v cukrárně (u cukrárny) na stanici metra na zastávce tramvaje, autobusu, vlaku v kostele (u kostela) na náměstí (u náměstí)

6 Jak je to daleko? Jak daleko odsud je stanice metra?
Stanice metra není daleko/je nedaleko (odsud). Je to asi 5 minut pěšky. Jakým mám jet metrem? Áčkem, béčkem nebo céčkem? Jeďte béčkem na stanici Anděl. Promiňte, prosím, jak se dostanu na nádraží, do banky, ke škole, do knihovny, do nemocnice? Promiňte, prosím, nevíte, kde je zde nádraží, zastávka, nemocnice?

7 Kudy půjdete Půjdete rovně touto ulicí. Na konci ulice zahnete doleva.
Přejdete přes silnici (ulici). Vrátíte se (musíte se vrátit).

8 Kudy půjdete? Na rohu zahnete doleva.

9 Ještě jednou jet autem jet vlakem jet autobusem jet tramvají
jet metrem jet taxíkem jít pěšky letět letadlem

10 Jak se zeptáte? Kavárna je odtud daleko. Můžete jet tramvají číslo 1 asi 30 minut nebo taxíkem asi 10 minut. Hotel není daleko, je blízko. Je odtud asi 5 minut pěšky. Jedna hospoda je tady dole vpravo, asi 10 minut pěšky. To je blízko můžete jít pěšky. Je to ulice Dlouhá, divadlo je ten žlutý dům vlevo. Restaurace Alfa je blízko, asi 5 minut autem nebo 25 minut pěšky. Je tam nahoře a vlevo.

11 Namalujte schéma 1. Vlevo stojí obchodní centrum, vpravo je banka a uprostřed mezi nimi je řeka a most. 2. Uprostřed je rybník. Vzadu jsou hory a nahoře je les. Vlevo je dům a vpravo je kostel. 3. Uprostřed je řeka a most. Vzadu je hora a nahoře je hrad. Vpředu je vesnice, vlevo je les a vpravo je rybník. na hoře × nahoře ?

12 Namalujte obrázek Vpravo dole je velká hora. Na hoře je krásný starý hrad. Vlevo nahoře je letadlo. Uprostřed je malé město. Je to typické české městečko. Je tam řeka, most, banka, nemocnice, starý barokní kostela a panelové domy (paneláky). Nemocnice a banka jsou vpravo. Kostel je uprostřed. Paneláky jsou vlevo. Jsou vysoké a ošklivé. Vlevo dole je park. Jak se jmenuje to město? Jak se jmenuje ten hrad? Jak se jmenuje ta řeka?

13 Odpovězte Kde je nějaká dobrá restaurace? Kde je zastávka autobusu?
Kde je banka? Kde je tady blízko nemocnice? Kde je nádraží? Kde je nějaký hotel nebo pension? Kde je nějaký park nebo les?

14 Dokončete věty Kdy tam jste? V práci jsem… Doma jsem… Ve škole jsem…
Co tam děláte? V práci… V kanceláři… Doma… V hotelu… V restauraci

15 Kde to můžete slyšet? Pane řediteli, tady je ten projekt.
Ta herečka je opravdu dobrá. Ještě jedno pivo! Tady je Váš klíč. Prosím zeleninový salát. Je to 1354 korun. Haló, kdo je to! Nerozumím. Mám otázku!


Stáhnout ppt "Orientace ve městě."

Podobné prezentace


Reklamy Google