Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autobiografie. Albert Schweitzer.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autobiografie. Albert Schweitzer."— Transkript prezentace:

1 Autobiografie. Albert Schweitzer.
Český jazyk 2. stupeň ZŠ Autobiografie. Albert Schweitzer. Eva Beranová, Základní škola Klatovy, Čapkova 126

2 Dokážeme vysvětlit? Budoucnost lidstva závisí na tom, aby se každý na svém místě snažil vůči ostatním lidem chovat jako opravdový člověk.

3 Albert Schweitzer Autor citátu
Budoucnost lidstva závisí na tom, aby se každý na svém místě snažil vůči ostatním lidem chovat jako opravdový člověk. Autor citátu Albert Schweitzer

4 Potřebuješ najít význam některého slova z tohoto textu?
Albert Schweitzer Narodil se 1875 v Alsasku (území patřilo Německu, pak Francie). Velmi nadaný, v předškolním věku hrál na klavír, pak na varhany. Studoval filosofii a teologii. Byl úspěšný, vydával filosofická, teologická i hudební díla. Potřebuješ najít význam některého slova z tohoto textu?

5 Vyber, co znamená slovo AUTOBIOGRAFIE
KINO, VE KTERÉM MŮŽEME FILM SLEDOVAT Z AUTA AUTOMOBIL JEZDÍCÍ NA BIOODPAD VLASTNÍ ŽIVOTOPIS GRAF VLASTNÍHO ŽIVOTA VLASTNÍ ŽIVOTOPIS Může ti poradit:

6 Z Wikipedie: Autobiografie (z řeckého auton „vlastní“, bios „život“ a graphein „psát“) je epický literární žánr spočívající v autorově vylíčení vlastního života, popřípadě některých jeho úseků.

7 Albert Schweitzer: Z mého života a díla strana 82 - 87
ČEŇKOVÁ, Jana; DEJMALOVÁ, Kateřina; MARINKOVÁ, Helena.  Čítanka pro 7. ročník základní školy a pro odpovídající ročníky víceletých gymnázií. Praha : Fortuna, s. Albert Schweitzer: Z mého života a díla strana ČEŇKOVÁ, Jana; DEJMALOVÁ, Kateřina; MARINKOVÁ, Helena. Čítanka pro 7. ročník základní školy a pro odpovídající ročníky víceletých gymnázií. Praha : Fortuna, s.

8 Albert Schweitzer: Z mého života a díla
Když bylo Schweitzerovi třicet let… Čítanka str odstavec přečti a vyhledej odpovědi Kterou školu začal studovat ve 30 letech? Kde chce později působit? Proč se takto rozhodl? medicína rovníková Afrika Připadalo mi nepochopitelné, že bych mohl žít šťastně, když jsem kolem sebe viděl tolik lidí zápasit s utrpením a starostmi.

9 Albert Schweitzer: Z mého života a díla
Čítanka str odstavec (Nejméně rozumné…) Čítanka str odstavec Proč nejel do Afriky jako misionář? Kde získal peníze na studia medicíny?

10 Albert Schweitzer: Z mého života a díla
Čítanka str. 84 Co museli nakoupit? Jak přistupoval k psaní objednávek a podobným nepříjemným záležitostem?   Proč se mu dařilo získávat peníze, přestože měl zatím jen plány a ne výsledky?

11 Albert Schweitzer: Z mého života a díla
Čítanka str. 85 Srovnej s textem na str. 82 a zjisti, jak dlouho se Schweitzer připravoval. V kterém místě se usadili? Proč bylo výhodné, že se usadili u řeky Ogoué? Které nemoci často léčil?

12 Cíl cesty Lambaréné (tehdy Francouzská rovníková Afrika, dnes Gabon)

13 Albert Schweitzer: Z mého života a díla
Dočteme další vzpomínky Vyprávěj, co tě nejvíce zaujalo Albert Schweitzer s africkým dítětem

14 Lambaréné Albert Schweitzer pokračoval i v Africe v psaní knih.
Občas z Lambaréné odjížděl, ale strávil tam většinu života. Vybudoval velkou a úspěšnou nemocnici.

15 Tato tři jména spojuje cena, kterou A. Schweitzer získal v r. 1952.
Albert Schweitzer Jaroslav Heyrovský Jaroslav Seifert A. Schweitzer Tato tři jména spojuje cena, kterou A. Schweitzer získal v r Která cena to je? Nobelova cena

16 Ve svém Lambaréné A. Schweitzer zemřel v roce 1965 - v devadesáti letech

17 Vyber si citát A. Schweitzera a napiš krátké zamyšlení nad těmito slovy
Nechť každý usiluje v tom prostředí, v němž žije, aby projevil svému bližnímu opravdový humanismus, na němž záleží budoucnost lidstva. Nikdo nesmí zavírat oči a myslet si, že utrpení, od něhož se odvrátil, vlastně neexistuje.

18 Něco navíc D Pocta Albertu Schweitzerovi - Sláva (Rangers)
Česká televize (12 minut) Studentská expedice Lambaréné z Prahy 1968 Píseň Dokument D A později BD18223_.wmf

19 Zdroje: ČEŇKOVÁ, Jana; DEJMALOVÁ, Kateřina; MARINKOVÁ, Helena. Čítanka pro 7. ročník základní školy a pro odpovídající ročníky víceletých gymnázií. Praha : Fortuna, s.


Stáhnout ppt "Autobiografie. Albert Schweitzer."

Podobné prezentace


Reklamy Google