Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Environmentální výchova

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Environmentální výchova"— Transkript prezentace:

1 Environmentální výchova
Název projektu: Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/

2 Výbuchy významných sopek

3 Obsah Jak a proč vzniká sopka Jak sopka vypadá Vesuv Krakatoa
St. Helena Tambora

4 Jak a proč vzniká sopka V místech, kde se litosférické desky o sebe třou, podsouvají se nebo naopak, bývá většinou zemská kůra rozlámaná. Tak rozlámaná, že si magma, které je pod tlakem prorazí cestu na povrch. Takhle vzniká kráter sopky.

5 Jak sopka vypadá Sopky mají různé tvary 1) rozlitá do šířky- láva je moc tekutá a rozlévá se do šířky 2) nízká a oblá- převážně tvořeny sopečným popelem - opakování sopečných erupcí 3) rostoucí kužel= sopka Vesuvského typu- láva je hustá, rychle tuhne - střídá se láva, popel, lapilli a pumy

6 Osudný Vesuv- Pompeje, 79 n.l.
Osudný Vesuv- Pompeje, 79 n.l. V minulosti lidé nevěnovali těmto úkazům pozornost. Vesuv varoval menšími a většími záchvěvy. Až v roce 79 n.l. došlo k velmi silnému zemětřesení, kdy v Pompejích bylo pobořeno několik domů. Obyvatelé bohužel nepamatovali žádnou erupci Vesuvu a považovali ho za vyhaslý. Proto si zemětřesení vyložili jako hněv bohů a nedávali je do souvislosti s vulkánem, což pro ně bylo osudné… Následky: Sloup sopečného popele a prachu zakryl na nepřetržité 3dny slunce. Obyvatelé města byli zadušeni jedovatými plyny uvolněnými při erupci, na stavení padaly rozžhavené kameny a zbouraly je, cca 100 tis. obětí, oblast od Herculaney přes Pompeje až po Stabii byla pokrytá až 6ti metrovou vrstvou popela.

7 Vesuv

8 Krakatoa- Anak Krakatau, 1883
Už několik let před výbuchem byla četná zemětřesení. Dne 20.května 1883 začal kráter Perboewatan chrlit mrak popela a par vysoký 6km, který viděli až na Jakartě vzdálené 160km. Koncem května se sopka uklidnila. Pak se ale opět probudila 19. června téhož roku a pak 24. srpna došlo k obrovské erupci, která vytvořila 27km vysoký mrak popele a sopečného prachu. 27.srpna- čtyři obrovské výbuchy vyvolaly 4 obrovské vlny Tsunami vysoké až 30m, jejichž vlnění zaznamenali i u La Manche, popel pokryl okruh 60km. Po vyprázdnění se krb zhroutil, takže dovnitř začala téct mořská voda, což vedlo k poslední a nejničivější explozi… z ostrova zbyla 250m hluboká kaldera, jinak velký kulový, celé těleso sopky bylo zničeno.

9 Krakatoa

10 St. Helena- Washington, 1980 18. května bylo během jediného výbuchu zničeno 1400m sopky. Horní část kužele se zhroutila a zanechala po sobě kalderu ve tvaru podkovy. Výlev magmatu způsobil vyklenutí severního boku a jeho zřícení. Výsledný efekt byla exploze. Spustila se lavina bahna, kamení a sutě, která se řítila rychlostí 75m/s a překonala vzdálenost víc než 25km. Úlomky vyplnily údolí do výše 195m, směs plynů a lávy zničila 10 mil. stromů na ploše 600km2. Rozpad základny měl na svědomí pyroklastické proudy. Uhynulo přes 2000kusů jelení zvěře. Zemřel i vulkanolog David A. Johnstone Zajímavost- sopečný popel a prach, který se dostal po téhle erupci do stratosféry, údajně ovlivnil světové klima na několik let.

11 St. Helena

12 Tambora- Sumbawa, 1815 Dne 10. dubna se Tambora nechvalně proslavila svojí erupcí, která je považována za největší v historii lidstva. Výbuch vyvrhl cca 150km krychlových pyroklastických trachvandezitů, což jsou magmatické horniny též nazývané LATIT. Kouř dosáhl výšky 44km a popel pokryl okruh 1 300km od sopky. V okruhu 65km se pod tíhou popela propadaly střechy a v okruhu 80km zahynulo vše živé. Sopka zabila odhadem lidí. Atmosféra obsahovala nadměrné množství sopečného popela, což zapříčinilo to, že následující rok byl pojmenován jako „Rok bez léta“.

13 Tambora

14 Bonus… Eyjafjallajökull Island, 2010
Stručně: sopka, která se nachází pod stejnojmenným ledovcem, a která je od doby ledové velmi aktivní 20. března erupce asi 8km východně od sopky v oblíbeném turistickém centru- prasklina 14.dubna se erupce obnovila- roztál ledovec, hladina řeky se hodně zvýšila a muselo se evakuovat přes 800 lidí krát větší než ta předchozí erupce Sopečný popel zapříčinil výpadky letecké dopravy téměř po celé Evropě

15 Eyjafjallajökull Natočená erupce sopky
Eyjafjallajökull Natočená erupce sopky

16 Zdroje vypuklo-sopecne-peklo.html science/t/lost-civilization-unearthed-indonesia/ history/ happening-under-eyjafjallajokull/ utichla.html leries/ spousta info o islandský s.


Stáhnout ppt "Environmentální výchova"

Podobné prezentace


Reklamy Google