Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tradiční chlebová pec jako cesta k pospolitosti obce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tradiční chlebová pec jako cesta k pospolitosti obce"— Transkript prezentace:

1 Tradiční chlebová pec jako cesta k pospolitosti obce
Motto: „Vůně chleba linoucí se krajem láká k sobě, budí zájem…“

2 založeno občany obce v roce 2007
Občanské sdružení „ZA VENKOV“, o. s., Synkov čp. 48, Rychnov nad Kněžnou založeno občany obce v roce 2007 účel: podpora rozvoje obce, a to zejména: ochrana kulturního dědictví, životního prostředí a zdravých životních podmínek prosazování principů občanské společnosti a trvale udržitelného způsobu života a rozvoje obce.

3 A čím se zabýváme za konkrétně?
obnovou a pořádáním lidových tradic: akce „Veselé Velikonoce“, „Drakiáda“, „Rozsvícení vánočního stromu“ … rozšířením možností využití sportovních aktivit: např. vybudování altánu na multifunkčním hřišti ve Slemeně a každoroční pořádání tenisového turnaje „SYSLOJED OPEN“, informační, osvětovou a publicistickou činností zaměřenou na potřeby občanů obce Synkov – Slemeno a jejího okolí, a to vydáváním obecního zpravodaje pod názvem SYSLOJED (synkovsko-slemenský občasník a jedlinský tiež). Současný záměr vybudování chlebové pece a pořádání souvisejících akcí v duchu obnovy lidových tradic na multifunkčním areálu ve Slemeně je zásadní prioritou sdružení pro toto období.

4 Proč právě chlebová pec?
Možná namítnete: „Vždyť to přece není nutné, chleba si většinou kupujeme. “ Ano, máte pravdu, pečení domácích chlebů není již nutností jako bývalo v dobách minulých, kdy byl chléb jako jeden z nejčastějších základních zdrojů obživy zhotovován podomácku. Lidé nemajetní, kteří neměli domácí chlebovou pec vlastní, si za mírný poplatek mohli upéci svůj bochník v té obecní, přitom se sejít a probrat obecní dění. I dnes je zcela jistě lákadlem pro většinu z nás, kteří se snažíme ohlédnout zpět do dob uplynulých, kdy lidé k sobě měli blíže a vesnicí se linula vůně právě upečeného chleba.

5 K čemu bude pec sloužit? Projekt má pomoci běžnému občanovi znovuobjevit celý proces výroby chleba - základní potraviny - v tradiční chlebové peci, který si poté může za režijní náklady zakoupit a porovnat s běžně kupovanými výrobky. Věříme, že se pec stane lákadlem pro občany obce i okolí a nástrojem pro přirozené setkávání.

6 Jak ? Přestože je projekt zaměřen převážně na kuchařské (pekařské) umění žen, chlebová pec je zařízení multifunkční v tom smyslu, že kromě tradičních pekařských výrobků je zde možno péci také pokrmy z masa a v tomto směru jistě i muži rádi předvedou své dovednosti.

7 Budeme soutěžit! Připravíme různé akce a doprovodné soutěže zaměřené na pekařské umění hospodyněk i kuchařské nadání mužů. Těšit se můžete například na: Štrůdlobraní Svatomartinskou husu Pečená kolena

8 Budeme se učit... Tradiční postup přípravy kváskového těsta
Možnosti dalšího využití kvásku Slavnostní i všední staročeské pokrmy Přípravu dobrot dle regionálních receptů

9 Kdy bude první pečení a jak často se bude konat?
Slavnostní vysvěcení chlebové pece a zahájení pečení chleba bude v rámci „Gulášového soutěžení“ pořádaného zdejší obcí v sobotu 1.  na multifunkčním hřišti ve Slemeně. Tradiční způsob pečení chleba plánujeme současně s doprovodnými akcemi přibližně 5x – 6x za sezónu (duben – listopad).

10 A kde jsme na to vzali? Děkujeme!
Náš projekt je financován z prostředků dvou vyhlášených grantových programů: 8. výzvy realizace strategického plánu LEADER „Společnou cestou k rozvoji venkova“, prostřednictvím Výběrové komise Sdružení SPLAV, o. s., částkou dotace ve výši ,- Kč, Fondu T-Mobile pro regiony téma „zdravá planeta“, oblast „zdravá komunita“ prostřednictvím Nadace VIA, nadační příspěvek ve výši ,- Kč. Děkujeme!

11 na viděnou u chlebové pece ! členové občanského sdružení
Vážíme si Vašeho zájmu … … a těšíme se na Vás na viděnou u chlebové pece ! členové občanského sdružení „ZA VENKOV“, o. s.


Stáhnout ppt "Tradiční chlebová pec jako cesta k pospolitosti obce"

Podobné prezentace


Reklamy Google