Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

REINHARD HEYDRICH 7.3.1904 – 4.6.1942.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "REINHARD HEYDRICH 7.3.1904 – 4.6.1942."— Transkript prezentace:

1 REINHARD HEYDRICH

2 Kdo vlastně byl Reinhard Heidrich?
Reinhard Heydrich narozen 7.března 1904 byl prominentní nacista ,blízký spolupracovník Heinricha Himmlera ,druhý nejvyšší představitel SS a generál policie ,šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti a Bezpečnostní služby (SD) a v letech byl zastupující říšský protektor Čechy a Morava.

3 Životopis Narodil se 7.března 1904 v Halle nad Sálou nedaleko Lipska, jako syn zakladatele tamní konzervatoře. Hudební nadání zdědil po otci a uměl hrát na klavír jako špičkový umělec. Byl také jedinečně inteligentní, ovládal řadu sportů- šerm, plavání, jachting… Pozdější Hitlerův kat má je jeden menší „kaz“ a to, že jeho babička je židovského původu, Hitler a Himmler to akceptovali, neboť tím měli Heydricha pevněji v rukou. Vzdělání získal na gymnáziu a v roce 1922 nastupuje službu u válečného námořnictva - tady je v roce 1926 povýšen do hodnosti poručíka, v roce 1928 do hodnosti nadporučíka. Válečné námořnictvo opouští v roce 1931 kvůli milostné pletce. Ve stejném roce (přesněji 1.července 1931) Reinhard Heydrich vstupuje do Hitlerovy NSDAP, stále ještě v červenci se pak stává členem SS Himmlera, o měsíc později, v srpnu roku 1931, je Heydrich na Himmlerův příkaz jmenován na post vedoucího zpravodajské služby SS. V roce 1932 je Heydrichova zpravodajská služba přejmenována na SD (tj. Bezpečnostní služba).

4 Reinhard Heydrich se zároveň stává zástupcem Himmlera v SS a je mu udělena hodnost sturmbannführera SS. Následujícího roku je jmenován vedoucím politického oddělení policejního ředitelství v Mnichově, v roce 1934 se pak Heydrich stává zástupcem šéfa gestapa (Himmlera) zároveň se stává vedoucím pruské politické policie- 30.června se pak aktivně účastní během tzv. noci dlouhých nožů likvidace členů Röhmovy organizace SA. V červnu roku 1936 je Reinhard jmenován do čela SIPO (tj. Bezpečnostní policie), pod jeho velení spadá jak gestapo, tak veškerá německá (říšská) kriminální policie. V roce 1939 je pod jeho vedením vytvořen Hlavní úřad říšské bezpečnosti (RSHA). V letech 1939–1941 byl rezervním stíhacím pilotem Luftwaffe, podnikl dokonce několik bojových letů, nicméně poté, co byl sestřelen nad nepřátelským územím a několik dnů nezvěstný, mu Hitler další bojové lety zakázal.

5 V těchto letech je Reinhard Heydrich podepsán pod většinu provokací, jimiž se hitlerovské Německo snaží podkopat režimy v zemích s Německem sousedících. Jeho síť agentů je rozprostřena po celé Evropě. V roce 1939 stojí Heydrich za zorganizováním tzv. gliwického incidentu, který stojí na počátku německé agrese vůči Polsku. V Německu pak Heydrichovi agenti sbírají kompromitující materiály na odpůrce nacionálně socialistických myšlenek a nepřátel Říše, při jejichž týraní si Reinhard Heydrich počíná velmi krutým způsobem - obviněni jsou posíláni do koncentračních táborů, kde jsou mučeni nebo vražděni.

6 Reinhardova rodina Dne se oženil se šlechtičnou Linou von Osten a měl s ní čtyři děti: Klaus ( ). Heider ( ). Silke ( ). Marthe ( ).

7 Reinhard v Protektorátu Čechy a Morava
Dne 21. září 1941 je Reinhard Heydrich jmenován zastupujícím říšským protektorem pro Protektorát Čechy a Morava. Nahradil dosavadního říšského protektora Konstantina von Neuratha. Po Heydrichově příchodu do Prahy je pak v Protektorátu ihned nastoleno stanné právo - během několika měsíců jsou pak popraveni mnozí představitelé domácího politického a vojenského odboje (mimo jiné i předseda první protektorátní vlády Alois Eliáš). Heydrichův režim si dává za úkol zlomit odpor českého národa. Likvidována je především inteligence a Židé. Heydrichův cíl je likvidace dosavadní české autonomie v rámci Říše - vliv protektorátního prezidenta E.Háchy je v tuto dobu již nulový. Nový zastupující říšský protektor a ředitel protektorátní policie se usadil na zámku v Panenských Břežanech nedaleko Prahy. V lednu 1942 předsedal konferenci ve Wannsee, na které bylo dohodnuto usmrcení miliónů lidí židovské národnosti ve vyhlazovacích táborech smrti (např. Majdanek, Treblinka, Osvětim…)

8 Obrazová příloha Vila ve Wannsee

9

10

11

12

13 Zdroje AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: EN:USER:SCHOEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CINDYCELEBS. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

14 MONKEY REPUBLIC. google. cz [online]. [cit. 7. 3. 2013]
MONKEY REPUBLIC. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. en.valka.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HELLY ANGEL. forum.aixhistory.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "REINHARD HEYDRICH 7.3.1904 – 4.6.1942."

Podobné prezentace


Reklamy Google