Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZVUK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vznik zvuku Zvuk vzniká když se něco velmi rychle pohybuje dozadu
a dopředu. Nazýváme to kmitáním nebo vibracemi. Když něco kmitá nebo vibruje - rozkmitá nebo rozvibruje to i okolní vzduch. Např. kůže na bubnu, plechy v autě, hvízdání průvanu pod dveřmi, chrastění kuliček… Tuto skutečnost využívají hudební nástroje.

3 Zdroj zvuku Zdrojem zvuku může být každé chvějící se těleso.
Zvuk je formou energie, která pochází z kmitání, například kytarových strun nebo lidských hlasivek. Tomuto kmitání říkáme akustické vlny. Akustické vlny se šíří od zdroje všemi směry. Šíří se různě v různých prostředích, např. ve vodě a v pevných látkách.

4 Co se chvěje v těchto hudebních nástrojích?
Hádanka 1. Co se chvěje v těchto hudebních nástrojích? struna struna struna vzduch kov a kůže

5 Dělení hudebních nástrojů
Hudební nástroje dělíme do skupin podle toho, jakým chvěním v nich vzniká tón. Jsou to nástroje: STRUNNÉ 2. DECHOVÉ 3. BICÍ Věděl bys některé zástupce jednotlivých druhů hudebních nástrojů?

6 Hádanka 2. Víš, jak nazýváme zvuky, které vydávají hudební nástroje?
Čím rychleji něco kmitá, tím vyšší tón to vyluzuje. Jsou to tóny.

7 Šíření zvuku Ve vodě a v pevných látkách se zvuk šíří lépe než ve vzduchu. Proto můžeme slyšet zvuky pod vodou nebo za stěnou pokoje. Ve vzduchoprázdnu se zvuk nešíří vůbec.

8 Rychlost šíření zvuku Zvuk se šíří vzduchem rychlostí asi 1 kilometr za 3 sekundy. To znamená, že za 1 sekundu urazí asi 330 metrů. Odkud přichází zvuk vnímáte proto, že máme dvě uši. To, které je zvuku blíž, jej slyší o trošku dřív a hlasitěji. BUM!

9 Odraz zvuku Když zvuk dopadne na pevnou stěnu, odrazí se zpět.

10 Blesk a hrom Když se při bouřce zableskne, je vidět blesk a chvíli po něm slyšíme zvuk hromu. Podle doby mezi bleskem a hromem se dá vypočítat, v jaké vzdálenosti od nás bouřka je.

11 Opakování: Jak vzniká zvuk? Jak vzniká lidský hlas?
Jak říkáme tělesům, které vydávají zvuk? Jakou rychlostí se zvuk šíří? Jak se šíří zvuk ve vzduchoprázdnu? Jak dělíme hudební nástroje? 7. Jaký efekt při bouřce zaznamenáš jako první – blesk, nebo hrom? 8. Co je to ozvěna – popiš ji.

12 Řešení: Jak vzniká zvuk? Zvuk vzniká chvěním pružných těles.
2. Jak vzniká lidský hlas? Lidský hlas vzniká chvěním hlasivek. 3. Jak říkáme tělesům, které vydávají zvuk? Tělesům, které vydávají zvuk, říkáme zdroje zvuku. 4. Jakou rychlostí se zvuk šíří? Zvuk se šíří vzduchem rychlostí asi 1 kilometr za 3 sekundy.

13 Řešení: 5. Jak se šíří zvuk ve vzduchoprázdnu?
Ve vzduchoprázdnu se zvuk nešíří. 6. Jak dělíme hudební nástroje? Hudební nástroje dělíme na strunné, dechové a bicí. 7. Jaký efekt při bouřce zaznamenáš jako první – blesk, nebo hrom? Jako první se zablýskne, teprve potom je slyšet hrom. 8. Co je to ozvěna – popiš ji. Ozvěna je odraz zvuku od pevné stěny.

14 Zajímavosti o zvuku: Zvuk se šíří čtyřikrát rychleji ve vodě než ve vzduchu. Poslouchá-li člověk příliš dlouho hlasité zvuky, poškozuje si sluch. Proto si lidé, kteří pracují v hlučném prostředí, sluch chrání chrániči. Ze všech zvířat vydává nejhlasitější zvuky modrá velryba. Její hlasitost byla zachycena až do vzdálenosti 850 km. Ne všichni živočichové „poslouchají ušima.“ Například kobylka zelená „slyší“ nohama. Mává s nimi tak, aby slyšela, odkud zvuk jde.

15 Zajímavosti o zvuku: Ryby „poslouchají“ zvuky celým tělem.
Netopýři používají zvuk k orientaci v prostoru. Vysílají vysoké písklavé zvuky a zachycují jejich odraz od různých předmětů. Říkáme tomu echolokace. Velryby stejným způsobem poznají v moři, jaké objekty jsou kolem nich. Echolokace se používá i k testování materiálu. Například k testům v letadlech, zda v kovu nejsou trhliny.

16 Použité zdroje: snímek 1.: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < snímek 2.: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < snímek 3.: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < snímek 4.: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < snímek 6.: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < snímek 7.: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < snímek 8.: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < snímek 9.: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < snímek 10.: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Použitá literatura: Graigová, A.; Rosney, C.; USBORNE Dětská encyklopedie vědy a techniky. Bratislava: Obzor s. ISBN Reader¨s Digest Výběr, Ilustrovaná encyklopedie lidské vzdělanosti. Praha s. ISBN Reader¨s Digest Výběr, ABC přírody. Praha s. ISBN


Stáhnout ppt "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google