Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předcházení vzniku odpadů energetickým využitím v domácnostech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předcházení vzniku odpadů energetickým využitím v domácnostech"— Transkript prezentace:

1 Předcházení vzniku odpadů energetickým využitím v domácnostech
JUDr. Ing. Ing. Mgr. Petr Měchura výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství

2 Důvody: Předcházení vzniku odpadů dle nové evropská rámcové Směrnice o odpadech Snadnější plnění POH a cílů EU Zvýšení finančních prostředků pro odpadové hospodářství Úspory občanů na platbách za odpady Úspory občanů za vytápění domků Náhrada primárních fosilních paliv Snížení emisí z domácích topenišť Využití energie až na 95% Řešení problémů s váznoucím odbytem druhotných surovin

3 Hierarchie nakládání s odpady
1) Předcházení vzniku 2) Příprava k opětovnému použití 3) Materiálové využití 4) Jiné využití 5) Odstranění

4 Zvýšení finančních prostředků pro odpadové hospodářství
Zdražování dle vzoru energetických firem (elektřina, voda, plyn) Lepší využití finančních prostředků od obalářské společnosti EKOKOM či ze zpětných odběrů Snížení nákladů odpadářských firem na zpracování odpadů (úspora nádob, dopravy, strojů, energií, pracovních sil, zisk tepla)

5 Úspory občanů a firem při předcházení vzniku odpadů
na platbách za: komunální odpady objemné odpady vytápění domků

6 Náhrada primárních fosilních a plynných paliv
Snížení emisí z domácích topenišť Využití energie až na 95% Řešení problémů s váznoucím odbytem druhotných surovin JAK ???

7

8 Jaká je skutečná potřeba tepla domku či provozovny?
v Praze je v topné sezoně prům. teplota +3,8 oC Ani nedávno, kdy padaly 40leté rekordy, nikdy pr. teploty nedosáhly oněch projektovaných -12 oC dle závazných předpisů dimenzovaný kotel (tedy 20 kW) může být na jmenovitý výkon provozován pouze tak maximálně jeden den za tisíc let pouze v tento jediný den bude tento kotel pracovat s onou vysokou účinností a výbornými emisemi, to by ještě nebylo tak hrozné, kdybychom v reálné praxi neměli z výše uvedených důvodů zpravidla nainstalován kotel se skoro dvojnásobně vyšším než navrženým výkonem, tedy místo 20 kW zpravidla přes 36 kW, jak je zcela běžné!

9

10 Do běžných kotlů či kamen nepatří ani potenciální odpady!
dle platných předpisů správně navržený kotel pracuje v průměru pouze na cca 20 % svého jmenovitého výkonu (pouze 5 kW místo 25 kW) skutečně provozovaný (se 36 kW), pak pracuje v průměru pod 14 % svého jmenovitého výkonu! tedy s účinností pod 30 % (při nižších teplotách ohniště a nedostatku spalovacího vzduchu v důsledku přivření regulační klapky se účinnost každého kotle rapidně snižuje) a s emisemi nejméně o řád horšími (i kvalitní suché dřevo při nedokonalém spalování dehtuje, a když k tomu ještě přičteme, že v kotli hoří, přesněji doutná často i vlhké nekvalitní dřevo nebo kelímek od jogurtu při teplotách pod 400 oC, tak o tom, co vychází z komína nelze mít žádné iluze)

11 Lze je vůbec spalovat doma s vysokou účinností a s nízkými emisemi?
Ano – ale právě jen v teplovodním krbu ! pokud topí do akumulačního zásobníku pracuje trvale na jmenovitý výkon přes 30kW, tedy s vysokou až 95 % účinností při teplotách nad 850 oC a s nízkými emisemi může být více předimenzován (geometrie většího ohniště oproti kotli zajišťuje lepší spalování, vyšší účinnost a nižší emise –prakticky dle Nařízení vlády č. 354/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky pro spalování odpadu).

12 Jaké potenciální odpady lze v něm tedy spalovat ?
NE odpady !!! ANO - stavební a demoliční dřevo, přepravní palety a bedny, kůra, větve, novinový a balicí papír, lepenka, kartonáž - v malých množstvích i hadry, plasty, nápojové kartony a obilniny

13 Krb před zatápěním ...

14 Spalování pilinových briket a kartonů

15 Denní potrava krbu na 5 hodin topení

16 Stará dřevěná podlaha

17 Dřevěné jednorázové palety

18 - po rozřezání na kusy

19 A to ještě není vše ! toto zařízení je totiž ještě navíc roznětkou pro další obrovské úspory tepelné energie ze synergického efektu – kdo si totiž pořídí teplovodní krb, musí si pořídit i akumulační zásobník s výměníkem pro teplou užitkovou vodu tím však má již zároveň zaplacenou a nainstalovanou (tedy jaksi zdarma) právě tu nejdražší část pro solární ohřev teplé užitkové vody a pro solární přitápění na jaře a na podzim stačí mu tedy už jen připojit ke stávajícímu zařízení levné sluneční kolektory s jednoduchou regulací a vše je hotovo a úspory energií se rázem ještě zdvojnásobí, takže výsledná spotřeba energií bude pak pouze čtvrtinová!


Stáhnout ppt "Předcházení vzniku odpadů energetickým využitím v domácnostech"

Podobné prezentace


Reklamy Google