Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROP JV – Jak to bylo, jak to je?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROP JV – Jak to bylo, jak to je?"— Transkript prezentace:

1 ROP JV – Jak to bylo, jak to je?
Vizionáři budou mluvit o budoucnosti až po nás, my se podíváme na to, co se aktuálně peče. Je třeba říci, že těsto namíchali před 7 lety, teď se nám projekty průběžně dopékají a pár výjimek i tvrdne, nebo se připeklo. Mgr. Richard Hubl, Ing. Jan Karásek

2 Míra povědomí o Strukturálních fondech
Evropa Proč o tom mluvíme? Dá se říct, že 2 ze 3 lidí o strukturálních fondech v Česku ví (což je druhé místo v EU). V evropském měřítku zjevně platí, že čím více peněz je možné získat, tím větší je povědomí. Zlý jazyk by mohl tvrdit, že znalosti v Česku možná nahrává prezentace neúspěšných projektů a zneužívání dotačních prostředků. Některé z těchto věcí jsou mýty a těm se budeme věnovat v druhé polovině prezentace.

3 Tak jak to bylo a jak to je s tím ROPEM?
Je to běh na dlouhou trať.

4 Jak jsme si to představovali?
Představa: Budeme mít do 500 projektů Skutečnost: Zaregistrováno 1666 projektů Představa: Začneme administrovat projekty na začátku roku 2007 Skutečnost: Začínáme administrovat projekty na začátku roku 2008 Představa: Nastavujeme instituci na dlouhodobé fungování Skutečnost: Snad to vyjde… Jak jsme si to představovali? Očekávali jsme větší projekty. Schváleno bylo 915 projektů, ne všechny však došly až do cíle. Původně jsme plánovali 50 kontrol ročně, jen v letošním roce jich bude 270 souvisejících z žádostmi o platbu a další stovky související s kontrolou udržitelnosti projektů i kontrol výběrových řízení.

5 Efektivita - certifikace
Co nám říká tento graf? Mluví o tom, kolik finančních prostředků bylo skutečně Evropskou komisí odsouhlaseno. Čím to je způsobeno, že se nám docela daří? Jednoznačně je to zásluha příjemců, kteří měli připravené projekty a dále poměrně ostrý start ROP JV, připravenost a stabilita týmu a schválení relativně velkého objemu výzev.

6 ROP JV má splněno i pro rok 2014
Ostatní programy: za rok 2013: 9 – 12 mld. Kč (především OP ŽP a OP VK, žádný ROP) za rok 2014: 22 mld. Kč (především OP ŽP a OP VaVpI, ROP SZ 1,1 mld. Kč) Máte splněno? V podstatě ano. Ne všude to tak ale je… Mohli jsme dané situaci nějak pomoci? Již v roce 2012 nabízeli, že jsme schopni do programu přijmout dalších 3,5 miliardy Kč tak, aby o ně Česká republika v jiných programech nepřišla, ale z toho nakonec nebylo nic pro ROP a nakonec mínus pro Českou republiku. Kolik to bude se teprve ukáže.

7 Podíl současných zaměstnanců, který pracoval na ÚRR JV v roce:
Paměť instituce Podíl současných zaměstnanců, který pracoval na ÚRR JV v roce: 2007 2008 Takže i tohle úskalí zatím ROP JV nehrozí – čím to? Vysoká stabilita týmu. Většinou, ten kdo s námi začal je stále s námi. Historická paměť, budování vztahu s příjemci. Obměna většinou pouze z pozitivních důvodů v souvislosti s odchody na mateřskou či rodičovskou dovolenou. I přes obměnu členů Výboru Regionální rady zůstává Úřad Regionální rady stabilní a má důvěru.

8 Regionální rozložení Co nás potkalo cestou?
Propad příjmů obcí a změna kofinancování z 92,5 % na 85% No ale přesto vypadá regionální rozložení rovnoměrně..

9 Regionální rozložení Jak to bylo a jak to je?
Alokace ROP je přibližně asi 11 000 Kč na občana a celé období (tedy Kč ročně). V 526 obcích nad 500 obyvatel se alespoň jeden projekt realizoval v 263 z nich, tedy přesně v polovině. To mě přivádí na opakovaně znějící otázku některých obcí, které by chtěli dotace nárokové, především na chodníky a místní komunikace. Cukrování nepomůže. Principem je koncentrace prostředků pro dosažení větších efektů. K tomu budou v budoucnu sloužit i nové nástroje, o kterých budou mluvit kolegové, zabývající se přípravou období

10 Úspěšnost žadatelů Jak to bylo a jak to je?
Ze 1648 projektů, které prošly hodnocením, jich dotaci získalo 901, tedy úspěšnost 55 %. Prozatím 14 po schválení nedokončilo Nejúspěšnější okresy: (mimo Brna a Jihlavy) Žďár nad Sázavou – 65 % úspěšnost na jižní Moravě pak Znojmo – 55 %. Nejnižší úspěšnost: 3.3 (malé obce) 38 % 2.1 (infrastruktura pro cestovní ruch) 43 %. Čím je daná úspěšnost podaných žádostí o dotaci? V prvé řadě přípravou projektů. Dá se říci, že žadatelé těžili z toho, že měli projekty připravené v šuplíku. Obecně je důležitá kvalitní příprava projektu v souladu s dlouhodobou strategií. Co do budoucna? Do budoucna můžeme čekat, že se provázanost na strategie ještě zvýší. K tomu budou sloužit i nové nástroje pro integrované investice do území. S hodnocením připravenosti jsem opatrný

11 Okomentovat

12 Typové projekty - obce Jak to bylo a jak to je?
Nejčastější schválený projekt: škola (v celém ROP JV). Schváleno projektů: 513 (nejvíc v ROP JV) Schválená dotace: 8,8 mld. Kč Další typy projektů: volnočasová infrastruktura, veřejné prostranství. Průměrný projekt: škola mil. Kč volnočas. infr mil. Kč veř. pros mil. Kč O co by byl největší zájem? Obce by jednoznačně preferovali opravy a rekonstrukce místních komunikací, to však dnes ani do budoucna nebude možné podporovat. Dále jsme často dotazování na rekonstrukce školních jídelen, to však dnes ani do budoucna nebude možné ze SF podporovat.

13 Školy na Kyjovsku a Blanensku.

14 Typové projekty - kraje
Jak to bylo a jak to je? Nejčastější schválený projekt: silnice Schváleno projektů: 250 Schválená dotace: 9,9 mld. Kč (nejvíc v ROP JV) Další typy projektů: školská infrastruktura, zdravotní infrastruktura. Průměrný projekt: silnice mil. Kč (TOP) střední škola - 13 mil. Kč zdravotní inf mil. Kč Dá se říci, že je podporována základní infrastruktura.

15 Typové projekty – NNO, MSP
Jak to bylo a jak to je? Nejčastější schválený projekt: ubytování, sociální péče Schváleno projektů: 130 Schválená dotace: 2,6 mld. Kč Průměrný projekt: ubytování - 14 mil. Kč sociální péče - 14 mil. Kč Jak to bude do budoucna? Ubytování NE, sociální péče ANO.

16 Buďme konkrétní… Program bez projektů nemá smysl – co tedy za námi zůstane?

17 Buďme konkrétní…ŠKOLY
180 škol a předškolních zařízení za více než 1,1 mld. Kč, které navštěvuje 70 tisíc školáků a předškoláků. Např. Základní škola Otevřená CZ.1.11/3.1.00/ Nové školy. Modernizace výuky.

18 Buďme konkrétní…SOCIÁLNÍ PÉČE
Zřízeno či zrekonstruováno 682 lůžek v objektech sociálních služeb a 500 míst v denních stacionářích. Např. Chráněné bydlení Šanov CZ.1.11/3.4.00/ Zvýšení komfortu a kvality poskytování péče. Rozšíření poskytovaných služeb. Případ Mokrá Horákov – autisté neprošli.

19 Buďme konkrétní…Atraktivity a památky
Bylo nebo v nejbližší době bude přímo vytvořeno 925 pracovních míst. 49 památek s dotací ROP Jihovýchod navštíví ročně 2,5 milionu návštěvníků. Podpořené kulturní domy, divadla, ZOO, sportoviště, dětská hřiště, parky a další vykazují každý rok více než 4,5 milionu návštěvníků. Např. Kostnice u sv. Jakuba CZ.1.11/2.1.00/ ZOO pěti kontinentů CZ.1.11/2.1.00/ Věž Dolu KUKLA v Oslavanech CZ.1.11/2.1.00/ Velmi úspěšné projekty, tvořící výsledkově 90 % pracovních míst ROP Jak je to s těmi památkami? Jsou a předpokládá se, že budou podporovány. Proto je nutné připravovat žádosti (např. Uherčice).

20 Buďme konkrétní…Atraktivity a památky

21

22 Buďme konkrétní…ZDRAVOTNICTVÍ
• 650 tisíc pacientů je ošetřeno ve 13 nemocnicích s dotací více než 850 milionů korun. Např. Pavilon urgentní a intenzivní péče CZ.1.11/3.4.00/ Modernizace přístrojového vybavení. Snížení zátěže pacientů.

23

24 Buďme konkrétní…(CYKLO)STEZKY
Turisté využívají 1330 km stezek pro pěší a hipo turistiku. 38 cyklostezek o délce 99 km využívá ročně téměř 1 milion cyklistů, inlinistů a pěších 1 km cyklostezky vyšel včetně projektu na 6,2 mil. Kč. Např. Vybudování sítě hipotras CZ.1.11/2.1.00/ , Cyklostezka Přibyslav – Sázava CZ.1.11/1.4.00/ 6,2 mil. Kč za km, není to moc? Čím je daná cena cyklostezky? To je oblíbená otázka. Nejvíce rozhoduje budoucí možné zatížení. Například, pokud je stezka podél vodních toků, správce toku si dá do podmínek stavebního povolení určité minimální technické požadavky, které musí stezka splňovat. V daném případě většinou nosnost stezky z důvodů možného využití stezky při správě povodí.

25 Buďme konkrétní…(CYKLO)STEZKY
Stažení cyklistů ze silnic I. třídy (Lipůvka), využití tělesa zrušených železničních tratí (Přibyslav). Hipostezek bylo na Vysočině vytvořeno takřka 900 km.

26

27 Buďme konkrétní…SILNICE
Po 583 km nových nebo zrekonstruovaných silnic a obchvatů, více než 130 rekonstruovaných křižovatkách a mostech, projede přes 400 tisíc motoristů denně. Např. II/398 Vranov nad Dyjí průtah - Onšov CZ.1.11/1.1.00/ Silnice jsou páteří ROP. Potkáváte je opravdu denně. Pro porovnání - z OP D v JMK 0 km silnic. Nejvíce do paměti se asi mediálně zaryla rekonstrukce silnice II třídy Vranov nad Dyjí průtah – Onšov, ohledně omezení turistické sezóny, ale silnice se bohužel v zimě stavět nedají.

28 Buďme konkrétní…TERMINÁLY
V terminálech denně přestoupí 250 tis. cestujících. Např. Dopravní terminál v Novém Městě na Moravě CZ.1.11/1.2.00/ Na daných projektech profitují především obyvatelé měst zapojených do integrovaných systémů dopravy. V Brně i Jihlavě si budeme muset počkat na plně funkční páteřní terminál integrované dopravy do budoucího období.

29 Buďme konkrétní…TOP Top projekt – soubor turistických a dopravních projektů v Třebíči, IPRM Brno I Nejhorší je špatně naprojektovaný, nepřipravený projekt podávaný zpracovatelskou agenturou, protože jsou na to dotace. Projekt s překvapením – Noc kostelů – nevěřil jsem, že se tak rozvine. Nejhorší? Snad se nedočkáme toho, že by jeden projekt podpořený z dotace byl zbourán, aby na jeho místě mohl vyrůst nový projekt podpořený z dotace.

30 Je to opravdu tak? ...aneb mýty o ROP (JV)
„To vypadá, že se všechno povedlo. Tak jak to, že pořád čtu, jak jsou ROP špatné, a že se můžeme svézt z rozhledny v údolí bobovou dráhou na golf? Nepřihříváte si tak trochu Polívku?“ Sami provádíme ročně stovky kontrol. Pravidelně jsme auditováni stejně jako projekty a příjemci, kteří od nás získali dotaci. Jsou prověřovány podpořené i nepodpořené projekty.

31 Je to opravdu tak? ...aneb mýty o ROP (JV)
„...z ROP se staví hlavně hotely” Z ROP JV bylo podpořeno 47 projektů (z 901) na ubytování (včetně kempů a rekonstukce památek) za 640 mil. Kč. Skutečných hotelů bylo 17 za 333 mil. Kč. Např. „Hotel Galant” - 3. etapa rekonstrukce brownfieldu GALA, Mikulov získal tzv. Ekologického Oskara Rekonstrukce bývalé továrny (brownfield, vřed na těle Mikulova) na hotel. Příjemce postupně realizoval různé projekty z různých operačních programů. Získal i tzv. Ekologického Oskara. Sám příjemce po zkušenostech z realizace projektů tvrdí, že by už do žádných dotací nešel. To ostatně tvrdí i jiní příjemci dotací. To je možná určitá zpráva do budoucna.

32 Je to opravdu tak? ...aneb mýty o ROP (JV)
„...z ROP se staví golfová hřiště” Z ROP JV nebyl podpořen ani jeden projekt golfového hřiště. S golfem souvisely 2 projekty Projekt související s golfem prošel auditem Evropského účetního dvora bez nálezu s finančním dopadem.

33 Je to opravdu tak? ...aneb mýty o ROP (JV)
„...z ROP se staví nesmyslné bobové dráhy a předražené cyklostezky od nikud nikam...” Z ROP JV byl podpořen jediný projekt bobové dráhy. Cyklostezky předražené určitě nejsou (6,2 mil. Kč na km), navíc je využívá značné množství lidí, což potvrzuje jejich smysl. Cyklostezky potvrdil i audit NKÚ, který byl na ně zaměřen.

34 Je to opravdu tak? ...aneb mýty o ROP (JV) Návštěvnost cyklostezek
Co to je? Počty uživatelů dle zjištění sčítání v rámci evaluační studie. Velmi zajímavých je 1000 cyklistů denně v. Lukách

35 Je to opravdu tak? ...aneb mýty o ROP (JV)
„...z ROP se staví rozhledny v údolí” Všech 9 rozhleden je na kopci Jsou mimořádně úspěšné (např. Akátová rozhledna s cenou TOP invest) Průměrná cena jednoho celého projektu rozhledny je 3,5 mil. Kč. To byla první cena TOP Invest pro projekt podpořený z ROP JV. Postupem času jich přibilo ještě více.

36 Je to opravdu tak? ...aneb mýty o ROP (JV)
„...dotace z ROP si rozdělují regionální politici a za jejich chyby platíme všichni” Systém je transparantní a několikrát auditovaný. Plošné korekce mají ROP SZ a ROP SČ – cca 2,5 mld. Kč Plošné korekce mají také např. OP D, ŽP, VaVpI – cca 8 mld. Kč Korekce za zvýšenou chybovost – většina programů (mimo ROP JV) Jde spíše o obecný odraz prostředí v ČR.

37 Je to opravdu tak? ...aneb mýty o ROP (JV)
„...projekty z ROP nemají žádný dopad” Jde o každodenní projekty – využíváte nebo potkáváte je denně. ROP JV má i integrované projekty (např. IPRM Brno I) Z ROP JV byly podporvány i postižené regiony, mají navíc jednu z nejvyšších úspěšností žádostí – např. Bystřicko a Znojemsko Regionální operační program Jihovýchod se již od počátku zabývá socioekonomickými dopady projektů, ty jsou součástí hodnocení. Dá se říci, že sledujeme, kolik užitku přinese každá koruna poskytnuté dotace. Průměrně přinese 1 Kč dotace 2,20 Kč užitku. Součástí ROP jsou i integrované projekty, podpořené z více operačních programů. Školy a vzdělávání, investice + vzdělávací programy a pomůcky.

38 Je to opravdu tak? ...aneb mýty o ROP (JV)
„...lépe by to bylo řešit z Prahy” ... Nejsme o tom přesvědčeni... JMK VYS PHA Grafy znázorňují, kolik peněz přišlo do jednotlivých regionů z různých operačních programů. Jsou zde vidět rozdíly mezi Jihomoravským krajem a Vysočinou, hlavně v operačním programu Věda a výzkum pro inovace, kde se projevuje výstavba vědeckotechnických center při brněnských univerzitách.

39 Kontrola, audit, veřejné zakázky
Kdo k nám všechno chodí? Namátkově od těch nejvyšších: Evropská komise 1x Evropský účetní dvůr 2x Nejvyšší kontrolní úřad 3x Ministerstvo financí – minimálně třikrát za rok Ministerstvo pro místní rozvoj – minimálně třikrát za rok Finanční ředitelství – ad hoc (1 x) „Takže si za projekty stojíme? Jak si můžeme být tak jistí – zkontrolovali jsme je?“

40 Kontrola, audit, veřejné zakázky
Od roku 2011 proběhlo takřka 1000 kontrol VŘ Ostatních kontrol bude jen letos víc než 900, včetně 500 v udržitelnosti Průměrná doba kontroly VŘ je přibližně 22 dnů Průměrně 2 VŘ na projekt, maximum 19 VŘ Proplaceno bylo přibližně 1350 ŽOP (letos 270) Do konce programu nám zbývá zkontrolovat a proplatit 6,4 mld. Kč Komplikuje vám proplácení něco? Trochu nám to zkomplikovala novela zákona o kontrole a kontrolní řád, kdy jsme se místy dostali z původního 1 dokumentu až na 6.

41 Kontrola, audit, veřejné zakázky
U 579 ukončených projektů je průměrná úprava rozpočtu – 2,8 mil. Kč. U 185 (1/3) projektů nebyla uplatněna žádná nebo minimální (do Kč) finanční oprava. Oproti požadavkům z žádostí bylo proplaceno o přibližně 2 mld. Kč méně. Pravděpodobnost, že spadnu do vzorku? Nad 25 mil. Kč ŽOP = jistota. Uvedená data jsou dána jednak pozitivními trendy, kterými jsou úspory ve výběrových řízeních, které jsou dány konkurencí na trhu stavebních zakázek, kdy díky poklesu stavební produkce, která je od roku 2008 indikována dle různých studií a přehledů mezi 25 % až 33 %. Ceny stavebních prací strmě rostly až do roku 2009, kdy dosáhly vrcholu. Od té doby dochází k trvalému mírnému poklesu. Mezi roky 2009 a 2013 tak lze pozorovat pokles ceny stavební práce přibližně o 16%, tedy v průměru 4% ročně. Do budoucna už k poklesu asi docházet nebude. Dalším nepopulárním zdrojem „úspor“ jsou uplatněné finanční korekce ve velké většině případů uplatněné za chyby v procesu výběrových řízení. K tomu naopak do budoucna docházet bude.

42 Kontrola, audit, veřejné zakázky
Rok 2013 rokem auditů… Některé projekty jsou kontrolovány a auditovány opakovaně. Některé projekty i 4x.

43 Kontrola, audit, veřejné zakázky
Vážená paní inženýrko. Profil zadavatele mi odjakživa dělal problémy a dodatek č.1 jsem prostě neuveřejnila. Měla jsem tolik starostí, že jsem si to ani neuvědomila. V každém případě mi to přerůstá přes hlavu a jsem moc ráda, že jdu do důchodu. O dotacích již nechci ani slyšet. Moc Vás zdravím. F. Co na to říkáme? Obávám se, v dobrém, že o dotacích ještě uslyšíme. Zjednoduší se to?

44 „No a jak to tedy bude dál...? “
Honza na Richarda, Richard na Petra

45 Děkujeme za pozornost !


Stáhnout ppt "ROP JV – Jak to bylo, jak to je?"

Podobné prezentace


Reklamy Google