Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Inovace školství Šablona - název: III. Využiti ICT Číslo: I/2 4 Čtenářská a informační gramotnost Zpracoval: Mgr. Dana Krausová Předmět: Přírodopis Název produktu: Vývoj živočichů Číslo produktu: VY_12_INOVACE_04_124 Použito: Třída: 9.B Anotace: Žáci jsou seznámeni s rozšířením a vývojem živočichů na Zemi. Materiál je zaměřen na rozvoj čtenářské gramotnosti.

2 Rozšíření a vývoj živočichů na Zemi

3 Celkový vývoj života na Zemi se odhaduje na 4miliardy let
Celkový vývoj života na Zemi se odhaduje na 4miliardy let. Stejně jako rostliny se i živočichové během geologických období vyvíjeli od nejjednodušších až po nejdokonalejší.

4 Co bylo před vznikem života?
Vznik zemské kůry a později oceánů. Sopečné výbuchy a dopadající meteority. Z tohoto období nebyl spolehlivě doložen žádný život.

5 PRAHORY Země již zchladla natolik, že se začaly vytvářet nejstarší dodnes dochované horniny. Vznikala jádra dnešních kontinentů – kratony, zdobící povrch planety jako malé ostrůvky. Vznik života je zřejmě nejdůležitější událostí tohoto období. Jeho první doklady, fosilní bakterie a sinice.

6 STAROHORY V moři se začínají rozšiřovat některé druhy bezobratlých živočichů. Byli to především kroužkovci, měkkýši a členovci, prvoci a mořské houby.

7 PRVOHORY Období je charakterizováno bohatým rozvojem živočichů a rostlin. Zvláště typickými zkamenělinami jsou trilobiti (členovci) , graptoliti (skupina vyhynulých mořských živočichů). K vývojovým změnám dochází, když rostliny a po nich živočichové začali osídlovat suchou zemi. Nejprve se objevili stonožky, pavouci, okřídlený hmyz a některé druhy plazů.

8 PRVOHORY 2 Vyvinuli se první obratlovci, byli to primitivní obojživelníci - krytolebci (podobní dnešním mlokům). Koncem prvohor se začalo měnit podnebí Z vlhkého a teplého na suché a chladné Z krytolebců se vyvinula dokonalejší skupina obratlovců – plazi.

9 DRUHOHORY Vyvinuly a rozšířily se nové druhy živočichů.
Z obratlovců se objevují ryby. Mizí krytolebci a vznikají primitivní žáby a mloci. Největšího rozvoje dosáhly plazy, a proto druhohory označujeme jako VĚK PLAZŮ. Zástupci plazů jsou např. veleještěři. Patří mezi největší živočichy všech dob. Někteří byli býložravci, jiní masožravci. Žily zde i ptakoještěři, kteří lítali pomocí blanitých křídel.

10 TŘETIHORY = věk savců Dochází k mohutnému vrásnění zemské kůry. S tím souviseli i změny podnebí a vegetace. Vyhynutí amonitů a velkých plazů. Vyvíjejí se různé druhy ptáků a savců Z původní skupiny prahmyzožravců se vyvinuly všechny skupiny dnešních savců. Objevuje se asi 400 druhů.

11 ČTVRTOHORY = věk člověka
Objevuje se předchůdce člověka. Ochlazení a zalednění krajiny. Střídají se studené doby ledové s teplejšími dobami meziledovými. Teplomilné druhy živočichů buď vyhynuly, nebo se stáhly do teplejších oblastí. Značně se rozšířili živočichové chladnomilní, jako např. mamut, osrstěný nosorožec, medvěd jeskyní. Po ústupu ledovců tyto druhy vymřely a živočichové dostali v podstatě dnešní podobu.

12 ZDROJE: KROULÍKOVÁ J., KROULÍK J., Přírodopis 9. Praha s. ISBN GOULD S. J. A KOL., Dějiny planety Země. Praha s. ISBN


Stáhnout ppt "EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google