Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace"— Transkript prezentace:

1 Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Prezentace, zabývající se vysvětlením pojmů tlak, tlaková síla Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí spočítat tlak a tlak. sílu SVP Ne Klíčová slova Fyzika, tlak, síla Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 812 kB

2 Fyzika 7. ročník Tlaková síla, tlak

3 Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali
a navíc bylo i hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však také Petr se bez lyží do sněhu pěkně zabořil. Pavel se mu smál, protože byl na lyžích. Jak to, že Pavel se na lyžích do sněhu nezabořil? Víte to? Jaký byl rozdíl ve výstroji obou chlapců? Petr měl jen lyžáky, kdežto Pavel byl na lyžích. Oba působili tlakem na sníh. Větším. Petr větším, nebo menším než Pavel? Proč? Plocha podrážky Petrových lyžařských bot je mnohem menší než plocha Pavlových lyží. Když síla tlačí na menší plochu, způsobí větší tlak, a proto se Petr zabořil více do sněhu než Pavel.

4 U nás na domě dělá zednická firma zateplení
U nás na domě dělá zednická firma zateplení. Všiml jsem si, jak lešenáři dávali pod nohy lešení podložky. Děti, víte proč? To, že jsou to auta, jste poznali, ale přeci je mezi nimi určitý rozdíl. Víte v čem? Liší se v počtech kol. Nákladní auto má více širokých kol než osobní auto. A víte proč? Nákladní auto je mnohem těžší než osobní. Má proto více širokých kol, aby se tlaková síla rozložila do větší plochy a neničila vozovky.

5 Proč má buldozer, tank a bagr pásy?
Mají pásy, aby se jejich velká tlaková síla rozložila do větší plochy. A proto se tak snadno nezaboří do terénu. Znáte příklady z praxe, kdy naopak chceme zvyšovat tlak? sekyra hřebík nůž lis na víno jehla

6 Jehla a hřebíky mají malou plochu na špičce, aby snadno pronikly látkou
nebo dřevem. Nože a sekyra mají malou plochu na ostří, aby snadno prořízly maso nebo usekly dřevo. Pan učitel dal žákům tento příklad: Cihla je položena ve 3 variantách. Jaká bude tlaková síla? Ve které variantě bude cihla působit největším tlakem? C B A Tlaková síla bude: stejná, protože hmotnost cihly je vždy stejná ve všech variantách. Největší tlak cihly bude: ve variantě B, protože u ní je plocha cihly nejmenší.

7 Tlak - opakování Tlaková síla, která je rozložena na větší ploše vyvolává menší tlak než síla, která je rozložena na menší ploše. Tlak je tedy poměr mezi silou, která působí na těleso a plochou, na kterou síla působí. Tlak vypočteme tak, že tlakovou sílu v Newtonech dělíme plochou v metrech čtverečních.

8 Tlak - vzorec Výpočet tlaku: Plocha (metr čtvereční, m2)
Tlaková síla (Newton, N) Tlak (Pascal, Pa)

9 Příklad na opakování Vypočtěte tlak, kterým působí automobil na silnici. Automobil má hmotnost 12 q. Styčná plocha pneumatik a silnice činí 24 dm2.

10 Tlaková síla V praxi můžeme chtít vědět jak velká tlaková síla (nebo hmotnost) vyvolá určitý tlak. Dokázali byste říci, které veličiny budeme potřebovat vědět k tomu abychom mohli vypočítat velikost tlakové síly ? V jakých jednotkách budeme udávat tlakovou sílu, kterou vypočteme ?

11 Tlaková síla - vzorec Výpočet tlakové síly:
Plocha (metr čtvereční, m2) Tlaková síla (Newton, N) Tlak (Pascal, Pa)

12 Příklad Vypočtěte velikost tlakové síly, kterou působí lyžař na sníh, pokud tlak, který vyvine je 75 kPa a plocha, na kterou působí je 100 cm2

13 Řešení P = 75 kPa = 75 000 Pa S = 100 cm2 = 0,01 m2 F = p . S
F = ,01 = 750 N


Stáhnout ppt "Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace"

Podobné prezentace


Reklamy Google