Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Marie Forgáčová koordinátorka programu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Marie Forgáčová koordinátorka programu"— Transkript prezentace:

1 Marie Forgáčová koordinátorka programu
Program Pět P Marie Forgáčová koordinátorka programu

2 Co je to dobrovolnictví?
Dobrovolnictví je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu. Přirozený projev občanské zralosti. Přináší konkrétní pomoc tomu, kdo ji potřebuje. Poskytuje dobrovolníkovi pocit smysluplnosti, je zdrojem nových zkušeností a dovedností a obohacením v mezilidských vztazích.

3 Dobrovolník JE KAŽDÝ, KDO ZE SVÉ DOBRÉ VŮLE, VE SVÉM VOLNÉM ČASE A BEZ NÁROKU NA FINANČNÍ ODMĚNU VYKONÁVÁ ČINNOST VE PROSPĚCH JINÝCH LIDÍ NEBO ORGANIZACÍ. DOBROVOLNÍKEM SE MŮŽE STÁT KDOKOLIV, PROTOŽE KAŽDÝ Z NÁS UMÍ NĚCO, CO MŮŽE POSKYTNOUT DRUHÝM.

4 Co je to program Pět P? Pět P je sociálně preventivní, volnočasový program pro děti
nabízí: Podporu Přátelství Prevenci Péči Pomoc

5 Historie programu Progam vznikl v USA před 100 lety pod názvem Big Brothers Big Sisters měl za úkol pomáhat znevýhodněným dětem. Postupně se rozšířil do celého světa.(Velká Británie,Litva, Kanada,Japonsko, Jižní Korea…). V ČR funguje od r pod názvem Pět P. V současné době je realizován v 18ti městech a je koordinován Národním dobrovolnickým centrem Hestia a Asociací Pět P v Praze. Ve Zlíně tento program funguje od r pod o.s. DOMEK. Jsme součástí mezinárodní dobrovolnické organizace Big Brothers Big Sisters Internacional.

6 Cíle programu Podpořit zdravý vývoj dítěte.
Odstranit negativní vliv party. Bojovat proti kriminalitě. Smysluplné trávení volného času. Socializace dítěte. Vytvářet kvalitní zázemí dítěti i jeho rodině. Působit na vývoj dítěte.

7 Komu je program určen ? Do programu se může zapojit dítě ve věku od 6 do 15 let, v případě somatického nebo mentálního postižení to mohou být i děti starší. Podmínkou je souhlas rodičů. Děti přicházejí do programu z různých důvodů: nízké sebevědomí obtížě se začleňováním do kolektivu vrstevníků sociálně slabá rodina zdravotní postižení se slabými školními výsledky neúplná rodina rodiče nemají na dítě čas nebo i pro ty, kteří chtějí zažít něco nového pěstounská péče

8 Pilíře programu Rodiče + dítě – uživatelé .
Dobrovolník – poskytovatel terénní. Koordinátor + supervizor – poskytovatel organizační a řídící.

9 Jak program funguje ? Dítě se schází jednou týdně na 2 až 3 hodiny s vyškoleným mladým člověkem , starším 18ti let a tráví spolu volný čas. Mohou společně jezdit na výlety, hrát různé hry, chodit do kina, plavat, bruslit a zkrátka dělají, co oba dva baví a co je pro dítě přínosem, ale hlavně spolu kamarádí.

10 Kdo se může stát dobrovolníkem?
Osoba starší 18ti let s čistým výpisem z rejstříku trestů, která prošla: motivačním pohovorem, – psychologickými testy, - výcvikem sociálně- psychologických dovedností, má předpoklady pro práci s dětmi.

11 Koordinátor programu Zajišťuje organizační , koordinační a administrativní činnost: nábor, výběr, výcvik a supervizi dobrovolníků, výběr dětí, vytváří dvojice ( dobrovolník + dítě ), spolupracuje se supervizorem, koordinuje činnost dvojic v průběhu programu, je nápomocen dobrovolníkům, dětem i jejich rodičům.

12 Supervizor programu Je většinou psycholog.
Má zkušenosti s problematikou Pět P (psychika dítěte, komunikační oblast…). Řeší případné problémy, které mohou ve vztahu dítě-rodič–dobrovolník nastat. Garantuje, že program neprobíhá živelně a neodborně.

13 Rodiče (zákonný zástupce) dítěte
Dítě přihlašují do programu sami, nebo využijí nabídky instituce, která je s koordinátorem programu v kontaktu. Spolupracují s dalšími účastníky programu (koordinátor, dobrovolník, supervizor). Dodržují dohodnutá pravidla programu.

14 Hymna Dobrovolník z pěti P Dobrovolník z pěti P žádné béčko žádné šmé
O litlíka postará se když má srdce zmatené O litlíka postará se když má problémy Dobrovolník nezradí pomůže a poradí O litlíka postará se všechny síly nasadí Dobrovolník nezradí bratra sestru nahradí O litlíka postará se když má problémy Dobrovolník dovede na cestu ho zavede O litlíka postará se z bludiště ho vyvede Dobrovolník dovede všechno správně provede Dobrovolník svůj čas dá o gáži se nestará O litlíka postará se i když občas nadává Dobrovolník pracuje o litlíka pečuje O litlíka postará se jeho přítel je

15 OS a SVP Domek, Česká 4789, ZLÍN
Děkuji za pozornost. Kontakt: Marie Forgáčová tel.: OS a SVP Domek, Česká 4789, ZLÍN ,


Stáhnout ppt "Marie Forgáčová koordinátorka programu"

Podobné prezentace


Reklamy Google