Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PTÁCI 3.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PTÁCI 3."— Transkript prezentace:

1 PTÁCI 3

2 řád Dlouhokřídlí

3 Racek chechtavý

4 Racek chechtavý patří se svým rozpětím křídel kolem 100 cm mezi malé druhy racků.
Největší je racek mořský s rozpětím křídel až 170 cm. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. V zimě má racek chechtavý jiné zbarvení než v létě. Racek chechtavý patří k opravdu hlasitým ptákům. Hnízdí často ve velkých koloniích.

5 Racek chechtavý (letní šat) (zimní šat)

6

7 Vyhledává drobné bezobratlé (žížaly, červy, hmyz), loví rybky, nepohrdnou ani zdechlinami a v zimě odpadky ze smetišť a potravou, kterou mu nabízejí lidé. Většina racků chechtavých na zimu odlétá do teplejších krajin, nejčastěji do jižní a západní Evropy, do ČR přilétají na zimu racci ze severu a východu Evropy.

8

9

10

11

12 řád Pěvci

13 Konipas bílý

14

15 Co je typické pro vzhled konipase bílého?

16 Konipas bílý je pták s dlouhým ocasem, kterým při chůzi pocukává
Konipas bílý je pták s dlouhým ocasem, kterým při chůzi pocukává. Od toho je odvozeno i nejběžnější lidové pojmenování konipase – třasořitka. Můžeme se s ním u nás setkat prakticky po celém území. Vyskytuje se v blízkosti všech vod, kde chytá především drobný hmyz, vyvíjející se ve vodě až po larvy velkých vážek. V poslední době se také začal vyskytovat ve větších městech, kde mu jako vodní nádrž stačí i větší kaluž. Konipas bílý je tažný druh, který od nás odlétá v říjnu do jižní i západní Evropy a také do střední Afriky. Vrací se k nám brzy na jaře, obvykle začátkem března. Je jedním z prvních poslů jara.

17

18

19 Konipas – adoptivní rodič kukačky.

20

21 řád Dravci

22 Moták pochop

23

24 Poznáme ho podle jeho typického letu nízko nad terénem.
Létá nízko a poněkud kymácivě nad rozlehlými rákosinami. Během letu často znenadání mění směr i výšku letu. Nejvíce motáků žije na jihočeských rybnících.

25 samice samec Samice je větší než samec, připomíná trošku káni, od níž
se liší útlejším vzezřením, delším ocasem a při plachtění staví obě křídla do polohy širokého V. samice samec Samci jsou podstatně světlejší než samice, za letu jsou u samců nápadné světle šedě zbarvené letky křídel s černými konci.

26 samice samec

27 Pochopové si pro hnízdění vybírají rozlehlé rákosové porosty
Pochopové si pro hnízdění vybírají rozlehlé rákosové porosty. Mimo dobu hnízdění se vyskytují i na loukách a polích, ale vždy v blízkosti vody. Samec samici po celou dobu sezení na vejcích přináší potravu. Pokračuje v tom i po vylíhnutí mláďat. Samice přinesenou kořist porcuje a mláďata krmí.

28

29 Moták pochop loví zejména myši a hraboše.
V období hnízdění však často převažuje lov ptáků. Jakmile spatří vhodnou kořist, vrhne se na ni, uchvátí ji dlouhými, zahnutými drápy a zobákem ji roztrhá na jednotlivá sousta, která spolyká. Díky dlouhým nohám může lovit i ryby a žáby, aniž by si namočil peří.

30

31 Moták pochop je tažný druh, který na zimoviště v jižní Evropě a v Africe odlétá v srpnu až říjnu a ze zimoviště přilétá během března a dubna.

32 Soustava  chráněných území , kterou společně vytváří členské státy  Evropské unie, se nazývá Natura 2000 . Je určena k ochraně nejvzácnějších a nejvíce ohrožených druhů živočichů, rostlin a nejvzácnějších přírodních stanovišť na území Evropské unie. Záměrem Natury 2000 je ochrana  biologické rozmanitosti . Soustava Natura 2000 je vytvářena dvěma typy území: Ptačí oblasti a Evropsky významné lokality.

33 Ptačí oblasti jsou vymezovány podle výskytu chráněných druhů ptáků uvedených v evropské směrnici o ochraně volně žijících ptáků, nebo jako shromaždiště (hnízdiště či zimoviště) ptáků libovolného druhu v počtu vyšším než Tito ptáci jsou hlavním předmětem ochrany. V ptačí oblasti jsou ovšem chráněni všichni ptáci.

34 V ptačích oblastech je podporován k přírodě šetrný způsob hospodaření.
V České republice bylo vyhlášeno 41 ptačích oblastí o celkové rozloze necelá jedna desetina celého území naší republiky. Mezi ptačí oblasti patří např. oblast Třeboňsko, Lednické rybníky, Podyjí nebo Poodří, Údolí Otavy a Vltavy či Šumava.

35 Mapa ptačích oblastí

36 Ptáci u vody (3) řád DLOUHOKŘÍDLÍ racek chechtavý - hojný; výborný letec; masožravec; přizpůsobivý; hnízdí v koloniích; tažný řád PĚVCI konipas bílý - hojný; hmyzožravec; tažný řád DRAVCI moták pochop - létá nízko nad zemí; loví drobné obratlovce; tažný PTAČÍ OBLASTI – území s výskytem chráněných druhů ptáků nebo shromaždiště ptáků -součást Natury 2000.

37 Opakování: Kteří dlouhokřídlí ptáci žijí v okolí rybníků? Co o nich víš? Kteří dravci žijí v okolí rybníků? Co o nich víš? Kteří pěvci žijí v okolí rybníků? Co o nich víš? Co je to „ptačí oblast“?


Stáhnout ppt "PTÁCI 3."

Podobné prezentace


Reklamy Google