Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Eutektikum a eutektický bod

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Eutektikum a eutektický bod"— Transkript prezentace:

1 Eutektikum a eutektický bod
Gymnázium Hladnov a Jazyková škola, Hladnovská 35, Slezská Ostrava

2 Proč se solí cesty?

3 O co jde? Co je to eutektický bod? A využití? metalurgie - Sn: 232°C Pb: 328°C Sn+Pb: 183°C sklářství zimní údržba silnic

4 Příklad eutektických teplot různých solí
H2O + NaCl -21,2°C H2O + KCl -10.6°C H2O + CaCl2 -49.5°C H2O + NaCl + CaCl2 -55.0°C

5 A teď samotný pokus!

6 Proč sůl rozpouští led? Vycházejte zde dvou faktů:
1) Roztok soli tuhne při nižší teplotě než čistá voda. 2) Na to, aby roztok zmrzl (tj. aby kapalina přešla v pevnou látku), je mu třeba odebrat energii –teplo: Q=Q1 + Lt a) aby jeho teplota poklesla na teplotu tuhnutí příslušné směsi (Q1) b) aby kapalina této teploty ztuhla na pevnou látku( Lt = m . lt) Kde m je hmotnost a lt je měrné skupenské teplo tání (pro led = J.kg-1) Zanedbáme ostatní jevy, jako že se při vlastním rozpouštění může uvolňovat nebo naopak pohlcovat teplo.

7 Mějte tedy led teploty přesně 0°C a sůl u něj
Mějte tedy led teploty přesně 0°C a sůl u něj. Pak nejmenší kapička vody, v níž se rozpustí zrnko soli, bude roztokem, který za teploty 0°C už nemůže být tuhý. Tento roztok bude v sobě rozpouštět další sůl a další led; ten ale přechází z tuhé fáze do kapalné a tím bude směs ochlazovat. Teplota roztoku soli tedy klesne pod nulu, směs ale bude stále tekutá a rozpouštět další led, a to tak dlouho, až se rozpuštěným ledem zředí na takovou koncentraci, která bude moci při dosažené nízké teplotě tuhnout. Je-li ovšem kolem přesně 0°C, pak to nebude nikdy. Je-li teplota trochu nižší, třeba -5°C, pak snadno zjistíte koncentraci soli, které odpovídá tuhnutí při této teplotě - a máte tím dáno množství ledu, které musí roztát po nasypání daného množství soli.

8

9 Závěr

10 Děkujeme za pozornost Tomáš Rybenský, Lukáš Nowak, Martin Kempný


Stáhnout ppt "Eutektikum a eutektický bod"

Podobné prezentace


Reklamy Google