Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:"— Transkript prezentace:

1 Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum: 8.11. 2010
Třída: 9

2 Princip výroby elektřiny
Elektrická energie se vyrábí v množství daném její spotřebou. 2) Využívá se především energie přírodních zdrojů 3) Klasické elektrárny jsou tepelné,jaderné,vodní,větrné.

3 Elektrárny Tepelné Uhelné Plynové Větrné Jaderné Vodní Geotermální
Sluneční (Solární) Přílivové

4 Tepelné elektrárny Tepelná elektrárna je výrobna elektrické energie.
Jedná se o technologický celek, který vyrábí elektrickou energii přeměnou z chemické energie vázané v palivu (či jiného vhodného zdroje energie) prostřednictvím tepelné energie.

5 Vodní elektrárny Vodní elektrárna je výrobna elektrické energie, jedná se o technologický celek, přeměňující potenciální energii vody na elektrickou energii. Jedná se také o vodní dílo ve smyslu platných právních předpisů.

6 Jaderné elektrárny Jaderná elektrárna je vlastně tepelná elektrárna, která má místo parního kotle reaktor jadrný, v němž probíhá štěpení některých těžkých prvků, jako např. uran, plutonium za současného uvolňování velkého množství tepla.

7 Elektrárny ve světě V současnosti největší vodní elektrárna na světě se nachází na přehradě Itaipu na hraniční řece Paraná mezi Brazílií a Paraguají. Nejmodernější solární elektrárna na světě: Španělský Andasol Solární elektrárna Andasol je nejmodernější solární elektrárnou současného světa.

8 Ostatní elektrárny PLYNOVÉ SOLÁRNÍ UHELNÉ PŘÍLIVOVÉ GEOTERMÁLNÍ

9 Úkol pro žáky 1) Jakého druhu je elektrárna Dukovany? A) atomová
B) tepelná C) vodní 2) Kde je nejvíce větrných elektráren? A) v Praze B) na Šumavě C) v Krušných horách 3) Jakého typu je elektrárna Dalešice? A) větrná B) vodní C) tepelná 5) Která elektrárna sem nepatří? A) Temelín B) Dukovany C) Tušimice 4) Je u Mělníka elektrárna? A) ano B) ne

10 Řešení 1) Jakého druhu je elektrárna Dukovany?
A) atomová B) tepelná C) vodní 2) Kde je nejvíce větrných elektráren? A) v Praze B) na Šumavě C) v Krušných horách 3) Jakého typu je elektrárna Dalešice? A) větrná B) vodní C) tepelná 4) Je u Mělníka elektrárna? A) ano B) ne 5) Která elektrárna sem nepatří? A) Temelín B) Dukovany C) Tušimice

11 Zdroje a odkazy VŠECHNY ZDROJE A ODKAZY JSEM VYHLEDÁVALA NA INTERNETU.
Obrázky jsem vyhledávala na GOOGLE A také jsem vyhledávala zdroje a odkazy ve WIKIPEDII OTEVŘENÉ ENCYKLOPEDII.


Stáhnout ppt "Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:"

Podobné prezentace


Reklamy Google