Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plavba po holandských vodách na klasických holandských plachetnicích

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plavba po holandských vodách na klasických holandských plachetnicích"— Transkript prezentace:

1 Plavba po holandských vodách na klasických holandských plachetnicích
Spolu s holandskou cestovní kancelaří

2 Holandská cestovní kancelář
Zástupci: Pavla Sova a Jaroslav Sova

3 CK působí v Holandsku již 10 let Činnosti:
Pronájem chat, hotelů a penzionů holandským klientům ( Zajišťování zimních a letních dovolených Skupinové zájezdy a školní zájezdy Plavby po holandských vodách!!!

4 Kde se plavíme Téměř po celém Holandsku je možno plout na lodích.
Holandská delta je neobyčejně členitá. Díky mořským hrázím, které chrání Holandsko před otevřeným mořem, vznikla vnitřní moře (Oosterschelde, Westerschelde, Grevelingen, Haringvliet, IJsselmeer a další), po kterých je možno se bezpečně plavit. Holandsko je protkáno sítí kanálů, po kterých přeplujete celé Holandsko. Severní moře omývá západní břehy Holandska a je možné za příznivého počasí na něj vyjet. Zvláště oblíbené jsou holandské ostrovy (Waddeneilanden).

5 Mapa Holandska

6 Mapa IJsselmeer, Friesland, Waddenzee

7 Mapa jižního Holandska (Zeeland)

8 Na jakých lodích podnikáme skupinové plavby?
Klasické holandské plachetnice – Oldtimer. Jde o holandskou specialitu – lodě s rovným dnem a bočními kýly (platbodem čti platboudem). Při odlivu mohou tyto lodě zůstat ležet na suchu a posádka se může procházet po mořském dně. Lodě mají kapacitu pro 10 až 30 cestujících. Všechny lodě jsou vybaveny potřebným komfortem (WC, sprchy, kuchyně, salon, kajuty pro 2 až 4 osoby). Lodě plují pod vedením zkušeného kapitána.

9 Wending (překlad Obrat): Klasická komfortní plachetnice (Tjalk) pro 20 osob. Délka 32 m, šíře 5m, ponor 1,15 m, 270 m2 plachet Plachetnice Wending byla postavena v roce Původně to byla nákladní loď. V roce 1988 ji majitel přestavěl na komfortní plachetnici vhodnou pro dlouhé výlety s možností ubytování pro cestující. Loď obsahuje: 6 kajut (2x2, 4x4), 2 WC, 2 sprchy, salon, kuchyň (plynový sporák se 6ti hořáky, troubou, lednicí a mrazákem). Prostorná paluba se širokými ochozy a vysokým zábradlím je vhodná pro rekreaci na palubě.

10 Stânfries (překlad Správný Fries): Klasická komfortní plachetnice (Tjalk) pro 16 osob. Délka 30 m, šíře 5 m, ponor 1,2 m, 200 m2 plachet Plachetnice Stânfries byla postavena v roce Původně to byla nákladní loď pro přepravu rašeliny uhlí, dřeva a obilí. V 70tých letech byla přestavěna na plachetnici vhodnou pro dlouhé výlety, s možností ubytování pro cestující. I po přestavbě si zachovala svůj původní robustní ráz. Loď obsahuje: 4 kajuty (2x2, 2x6), 1 WC, 1 sprchu, salon, kuchyň (plynový sporák s 5ti hořáky, troubou a lednicí). Tento klasický Tjalk je zvlášť vhodný pro rodiny, kluby a školy, prostě pro ty, kteří se chtějí vydat za dobrodružstvím po holandských mořích.

11 Odkud vyplujeme a kam poplujeme?
Na loď se nalodíte dle domluvy v jednom z holandských přistavů. Může to být na IJsselmeer: Lemmer, Makkum, Stavoren a další. Je možno vyplout i z Amsterdamu. Zde je vetšinou problém s parkováním. V případě, že jedete vlastními auty nebo vlastním autobusem, doporučujeme vyplout z Lemmer, Stavoren a Makkum. Zde se dá dobře parkovat. Předem stanovit přesnou trasu plavby není vzhledem k počasí dobře možné. Samozřejmě budou vaše přání v rámci možností brána v potaz. Po nalodění stanovíte spolu s kapitánem definitivní plán plavby. Cílem je každý den doplachtit do jiného přístavu. Jsou to krásná, typicky holandská přístavní městečka s mámořní a rybářskou tradicí. Při plavbě po IJsselmeer jsou to: Enkhuizen, Volendam, Marken, Stavoren, Lemmer, Almere, Urk, Makkum, Hoorn a jiné. Jedna z možných tras je plavba z JIsselmeer po řece IJ do Amsterdamu. Zde je zahrnuta prohlídka tohoto krásneho města. Holandský Friesland je plný jezer a je doslova protkaný nesčíslnými kanály. Z přístavních měst na Frieském pobřeží (Stavoren, Lemmer a Makkum) je možno doplout až do městečka Sneek. Objet Sneekermeer a event. pokračovat dále kolem Grou a Ernewald po úzkých kanálech a přes malá jezera. Jedna z unikátních částí Holandska je Waddenzee s ostrovy Texel, Vlieland, Terschelling, Almeland en Schiermonnikoog. Plavba k těmto ostrovům je rozhodně nezapomenutelným zážitkem. Na ostrovech je možno podniknout výlety po pláži nebo vyjížďku na kolech. Při plavbě narazíte většinou na skupinky tuleňů vyhřívajících se na slunci. Opravdovým zážitkem je když při odlivu loď zůstane ležet na suchu a vy se můžete procházet po mořském dně dokud zase nepřijde příliv a budete se moci plavit dále.

12 Jak to chodí na lodi v obraze.

13 Jak to chodí na lodi. V předem určeném přístavu se nalodíte na vaší loď. Kapitán vás seznámí s lodí a rozdělíte si kajuty, ve kterých se ubytujete. Společně s kapitánem bude určen další plán cesty. Plán je podmíněn vašimi požadavky a počasím. Každý se podílí na veškeré činnosti na lodi. Jakmile vstoupíte na loď stáváte se členy posádky. Navigujete, obsluhujete plachty, řídíte loď, vaříte, uklízíte, nakupujete v obchodech, pomáháte při vyplutí a přistání, hrajete hry, bavíte se a odpočíváte. Každý den se rozdělí služby. Jeden den jste plavčíkem a druhý den jste lodivodem. Veškerá činnost na lodi je pod vedením kapitána. Kapitán rozhoduje při plavbě o všem a má vždy pravdu. Jinak vchází v platnost pravidlo číslo 1. To znamená, že má bez diskuze vždy pravdu. Tento zákon platí již od nepaměti a je ho nutno dodržovat pro bezpečnost posádky. Každý den doplachtíte do jiného přístavu. Jsou to většinou krásná rybářská městečka, která si určitě rádi prohlédnete. Jestliže to počasí nebo vaše otužilost dovolí je možno se v moři koupat. V případě, že loď při odlivu zůstane hežet na suchu, podniknete určitě procházku po mořském dně, což je určitě jeden z nezapomenutelných zážitků vaší plavby. V přístavech je možné si zapůjčit kola a objet některý a holandských ostrovů. Během vaší plavby budete nepřetržitě konfrontováni s gigantickými vodními díly prostřenictvím kterých Holanďané vyrvali Holandsko moři. Na hrázích jsou často muzea, kde je možno se podrobněji seznámit s těmito vodními díly. Po celou dobu plavby budete vnímat, že jste navštívili namořní a rybářskou velmoc a automaticky se stanete její součástí. A protože nic netrvá věčně i vy se musíte po několika dnech plavby s vaší lodí rozloučit. Lodˇ je nutno zanechat v takovém stavu v jakém jste ji převzali. To znamená uklizenou.

14 Doprava z Česka do Holandska a zpět.
Pro větší skupiny (30 – 49 osob) je nejvýhodnější doprava vlastním autobusem. Menší skupiny využívají linkové autobusy, které jezdí v noci (večer odjezd a ráno příjezd) z Prahy do Amsterdamu. Dále pojkračují veřejnou dopravou do přístavu. Letadlem do Amsterdamu a dále pojkračují veřejnou dopravou (většinou vlakem) do přístavu. Vlastními auty, krerá mohou po dobu vaší plavby parkovat v přístavu.


Stáhnout ppt "Plavba po holandských vodách na klasických holandských plachetnicích"

Podobné prezentace


Reklamy Google