Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy"— Transkript prezentace:

1 Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy

2 Alkalické kovy Li, Na, K, Rb, Cs, Fr Umístění v PSP: I.A skupina
Sodík Vlastnosti: velmi reaktivní, žíravá a vysoce hořlavá látka, uchovává se pod vrstvou petroleje – ochrana před vzdušným kyslíkem, vede el. proud, reaguje s vodou za vzniku hydroxidu a vodíku „Zkáza Titanicu“ 2 Na H2O → 2 NaOH H2 sodík voda hydroxid vodík sodný Výskyt: v přírodě vázaný ve sloučeninách, např. chlorid sodný – kuchyňská sůl Použití: sodíkové výbojky – pouliční osvětlení, chladicí médium některých typů jaderných reaktorů

3 Otázky I Kde jsou umístěny v PSP alkalické kovy? Kolik mají valenčních elektronů? Uveď názvy a značky alkalických kovů Proč je sodík kov? Uveď alespoň 4 jeho vlastnosti. Proč ho lze krájet nožem? Jaké zbarvení fenolftaleinu jsi pozoroval při pokusu „Zkáza Titanicu“? Proč se fenolftalein zbarvil? Vyjmenuj pomůcky potřebné k pokusu. Proč se sodík vyskytuje v přírodě pouze vázaný ve sloučeninách? Uveď název sloučeniny. Uveď dva příklady využití sodíku.

4 Prvky alkalických zemin
Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra Umístění: II.A skupina PSP Hořčík Vlastnosti: stříbrolesklý, vysoce hořlavý kov, hoří oslnivým plamenem Výskyt: v přírodě vázaný ve sloučeninách Použití: do slitin, např. dural – při výrobě jízdních kol, letadel, aut, lodí Význam: pro živé organismy – součást chlorofylu,důležitý pro správnou činnost lidského organismu. Obsažen v: banánech, fících, ořeších, obilí, celozrnném pečivu, „Magnezii“. Nedostatek způsobuje: nespavost, podráždění, trávicí potíže

5 Otázky II Kde jsou umístěny v PSP prvky alkalických zemin? Kolik mají valenčních elektronů? Uveď názvy a značky prvků alkalických zemin. Uveď alespoň 4 vlastnosti hořčíku. Proč se využívá hořčík v pyrotechnice? Proč je hořčík pro člověka důležitý? V jakých potravinách je obsažen? Jak se u člověka projevuje jeho nedostatek? Co je chlorofyl? Který kov obsahuje? Vyhledej informace o vápníku na výukovém webu školy Chemie 8.r. – PSP. (výskyt, použití, zajímavosti).

6 Další kovy Železo Měď Hliník Těžké kovy – olovo, kadmium, rtuť Zlato
Stříbro Platina Titan

7 Železo V lidském organismu – součást hemoglobinu
Výskyt: nejrozšířenější prvek na Zemi V lidském organismu – součást hemoglobinu Výroba: ze železných rud ve vysokých pecích. Získá se surové železo = litina, je křehká, nedá se obrábět, není kujná. Používá se na výrobu radiátorů, kotlů. Zkujňování surového železa – snižuje se obsah nežádoucích příměsí (C, Si,..) a získává se ocel – je pevná, obrobitelná a kujná. Druhy oceli: nerezavějící, chirurgická, nástrojová,betonářská.

8 Měď barviva měkkýšů slitiny (mosaz, bronz)
Vlastnosti: červenohnědá barva, vede el. proud i teplo Výskyt: v přírodě ryzí i ve sloučeninách, v živých org. – součást krevního barviva měkkýšů Použití: střešní krytina, okapy, kotle v pivovarech, elektrotechnika – vodiče, slitiny (mosaz, bronz)

9 Hliník Korund – k řezání a vrtání tvrdých materiálů
Vlastnosti: stříbřitě šedý, kujný kov, elektricky velmi dobře vodivý, nekoroduje Výskyt: V přírodě vázán ve sloučeninách, ruda - bauxit. Oxid hlinitý tvoří drahé kameny – rubín (červený), safír (modrý). Použití: CD, DVD, alobal, lehké slitiny (dural), nádobí, příbory, součást chladičů počítačových procesorů a pamětí. Rubín a safír ve šperkařství. Korund – k řezání a vrtání tvrdých materiálů

10 Rtuť Vlastnosti: v kapalné skupenství, stříbrolesklý kov
Použití: teploměr, zubní technika

11 Titan Vlastnosti: velmi lehký a tvrdý kov, ocelový vzhled, odolný vnějším vlivům a vysokým teplotám Použití: slitiny s Al, Mn, Zn: na výrobu brýlí, jízdních kol, okapů, golfových holí, konstrukce letadel, k výrobě antikorozních ocelí, k výrově tělních (zubních, kloubních) implantátů, lodních šroubů, luxusních hodinek a některých chirurgických nástrojů, body piercing

12 Otázky III Co je hemoglobin? Který kov je jeho součástí?
Vysvětli jaký je rozdíl mezi litinou a ocelí. Uveď alespoň 2 příklady využití litiny a oceli. V čem spočívá zkujňování? Co je bronz? Které kovy obsahuje? Uveď alespoň tři vlastnosti mědi. Z vlastní zkušenosti uveď alespoň 4 příklady využití mědi. Uveď alespoň tři vlastnosti hliníku. Uveď alespoň tři příklady využití hliníku. Vyjmenuj těžké kovy. Proč je důležité sbírat a třídit kovový odpad? Jakou souvislost má recyklace kovového odpadu s úsporou energie? Který kov v krvi může být příčinou Alzheimerovy choroby? Jak se nemoc projevuje? Co je rubín a safír? Jakou mají barvu? Kde se používají?

13 Otázky IV Proč je nebezpečné jíst ovoce ze stromů podél frekventovaných silnic? Kterou vlastností se rtuť odlišuje od ostatních kovů? Uveď alespoň dva příklady využití olova. Proč nelze použít na Sibiři rtuťový teploměr? Vyjmenuj alespoň 5 vlastností zlata. Kde se zlato používá a proč? Vysvětli, co je karát. Co je amalgám? Zjisti, kde se používá platina.

14 Otázky V Uveď značku kovu, jehož se týká rčení :
zlaté srdce, zlatá ústa, bronzová pleť, platinové vlasy, železné zdraví, stříbrné vlasy, nohy z olova. Jak rozlišíš dvojice kovů a) zlato a cín, b) platinu a hořčík, c) měď a zinek, d) hliník a rtuť? Jedním slovem vyjádři společný znak bronzu, oceli, pájky a duralu. Vyhledej v tabulkách hustotu následujících kovů Au, Al, Ag, Pt, Hg, Fe, Ti, Cu, Pb, Na, Ca, Mg a seřaď tyto kovy podle klesající hustoty.

15 Poznáš kovy?


Stáhnout ppt "Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy"

Podobné prezentace


Reklamy Google