Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Irena Dvořáková, ZŠ a MŠ Červený vrch, Praha 6

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Irena Dvořáková, ZŠ a MŠ Červený vrch, Praha 6"— Transkript prezentace:

1 Irena Dvořáková, ZŠ a MŠ Červený vrch, Praha 6
Elixír do škol Irena Dvořáková, ZŠ a MŠ Červený vrch, Praha 6 KDF MFF UK Praha 1

2 Historie: od vkladních knížek k fyzice
Ke dni zanikly vkladní knížky na doručitele (anonymní vkladní knížky). Čas na vyzvednutí vkladů – 10 let Lhůta doběhla, Česká spořitelna se rozhodla věnovat nevyzvednuté prostředky nové nadaci na podporu české společnosti. Co s nimi ?

3 Nadace Depositum Bonum
Založení Úkol: zhodnocovat mimořádný výnos z anonymních vkladních knížek a pomoci navracet tyto prostředky české společnosti Největší nadace v ČR – vklad 1,45 miliardy Kč

4 Navracet peníze – ale jak?
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání: Projekt Elixír do škol - druhý stupeň základních škol

5 Elixír do škol Ve školním roce 2013 – 2014 pilotní běh:
Podpora činnosti projektu Heuréka, podpora činnosti JČMF, podpora účasti sedmi českých učitelů fyziky na konferenci ICPE-EPEC 2013 Tandemy - studenti a čerství absolventi technických a přírodovědných oborů na univerzitách pracují jako asistenti ve školách Regionální centra pro učitele fyziky (nejen ze ZŠ)

6 Heuréka Semináře pro nové zájemce v září 2014 bude začínat už 7. cyklus seminářů (dvouletý kurs, pět víkendů do roka) Vše zdarma (včetně metodických materiálů), ubytování ve škole v Praze Aktivně, učitelé pracují stejně jako žáci

7 Podpora JČMF Finanční podpora konference Veletrh nápadů učitelů fyziky (Hradec Králové, srpen 2013) a semináře JČMF „Jak učím fyziku?“ (Vlachovice, říjen 2013)

8 Tandemy ukázat dětem „živého vědce“ nové nápady do výuky
Spolupráce při výuce fyziky na ZŠ: učitel fyziky + student či doktorand VŠ technického směru (8 + 1 dvojice v ČR) Cíl ukázat dětem „živého vědce“ nové nápady do výuky ukázka spolupráce dvou dospělých lidí

9 Pro koho? Pro vás a vaše učitele!
Regionální centra Podpora sdílení dobré praxe Nové nápady, rady a náměty na pokusy Lidsky podané informace o novinkách ve fyzice Možnost půjčit si pomůcky a metodické příručky Setkávání jednou za měsíc Pro koho? Pro vás a vaše učitele! Vše je zdarma, neformální, nepovinné. Žádné uspávající přednášky, žádné papírování.

10 Regionální centra – kde jsou
Město Frýdek- Místek Hradec Králové Cheb Letohrad Turnov Kroměříž Nymburk Olomouc Plzeň Polička Praha Špitálská Praha Panská Chrudim Třeboň Brno

11 První zkušenosti z center
V prvním kole celkem 185 účastníků, ve druhém 205 účastníků. Různý obsah (využití nejen metodiky Heuréky, ale i zkušeností a nápadů mnoha dalších lidí) Různé metody Spokojenost účastníků

12 První zkušenosti z center
Učitelé mají zájem o půjčování pomůcek Učitelé jsou ochotni jezdit i dost daleko: „Náš "region" se rozšířil na plochu od Vimperka po Jindřichův Hradec, čímž jsme se dostali přes 100 km, asi by to fakt chtělo ještě jedno centrum :)“ Co o tom říkají sami vedoucí?

13 BRNO: Listopadové setkání učitelů bylo zaměřeno na jednoduché stroje
BRNO: Listopadové setkání učitelů bylo zaměřeno na jednoduché stroje. Učitelé si vyzkoušeli jednoduché stroje na vlastní kůži – na školním dvoře se přetahovali přes kladky, vytlačovali se na skateboardu do kopce, přitahovali se vrátkem, páčili se žebříkem, přetlakem vlastních plic se zdvihali ze země. Na velkých šroubech řešili, jak měřit a počítat síly, práci a účinnost. Testovali, jak snadno lze pomocí šroubu rozlousknout ořech. PLZEŇ: Začali jsme bádáním nad úkolem s názvem Škatulata, hejbejte se (ve sklenici vody). Poté jsme se vrhli do výroby raket a jejich následného odpalu do noční Plzně. Pokochali jsme se magnetickými hračkami, které primáni CG právě připravují na školní výstavu. Končili jsme setrvačníkovou diskusí a výrobou. A užili jsme si to!

14 Balíček pomůcek v centrech
Sondy Vernier Bodový teploměr Dual-Range Force Sensor – siloměr Gas Pressure Sensor – čidlo tlaku plynu Go!Temp – USB čidlo pro měření teploty Current Probe – ampérmetr Voltmetr TI Light Probe – jednoduchá světelná sonda USB mikroskop Multimetry (8 kusů)

15 Co dál? Od ledna se budou otvírat nová centra v Teplicích, Kralupech a Liberci, příští školní rok bychom rádi otevřeli ještě další centra (celkem zhruba 25 center v ČR). Bude se rozšiřovat balíček pomůcek, které si učitelé v centrech mohou půjčit. Plánujeme konferenci pro účastníky setkání,…. Bude to záležet na nás všech – pokud bude zájem ze strany učitelů, Nadace Depositum Bonum zase naopak ráda Elixír do škol podpoří.

16 Nashledanou v centrech, na akcích Heuréky i jinde!
Kde hledat kontakty Nashledanou v centrech, na akcích Heuréky i jinde!


Stáhnout ppt "Irena Dvořáková, ZŠ a MŠ Červený vrch, Praha 6"

Podobné prezentace


Reklamy Google