Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdroje výukových materiálů a informací

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdroje výukových materiálů a informací"— Transkript prezentace:

1 Zdroje výukových materiálů a informací
Mgr. Zbyněk Šostý, 2013 Zdroje výukových materiálů a informací, jejímž autorem je Šostý Zbyněk, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko .

2 Creative Commons – otázky a odpovědi
Rozcestník Licence Hudba a internet Vyhledávání obrázků Creative Commons – otázky a odpovědi Obrázky – zdarma(?) „Vše na jednom místě“ Kliparty Smart Exchange Encyklopedie Kam s daty?

3 Licence Pro tvorbu DUM je z hlediska právní jistoty nejlépe využívat obrazový materiál z galerií, kde licence nám umožňuje jejich volné šíření zpravidla bez souhlasu autora. Avšak i v těchto případech je nezbytná citace, která jednoznačně popíše obrazový materiál. Kliparty – galerie Microsoft Office 2010

4 Licence Především hovoříme o licenci:
Creative Commons – jde o sadu licencí, které umožňují volné šíření, zpravidla pro nekomerční účely, Public domain – licence umožňující obecně akceptované veřejné šíření, licenci stanovenou autorem nebo přímo konkrétní obrazovou galerií, kde je nutno v případě nejasností kontaktovat autora nebo galerii. Obr. 1) Obr. 2)

5 Vyhledávání free obrázků na placených serverech
Do určitého rozlišení zdarma PrintScn. č.1) PrintScn. č.2)

6 Kde na internetu najít kvalitní obrázky (zdarma)?
Print Scn č.1 – Print Scn č.2 - Print Scn č

7 Kde na internetu najít kvalitní obrázky (zdarma)?
FREE TIIU PIX Free Teacher & Student Image Resources + More Print Scn č.1 –

8 Fotografie http://www.everystockphoto.com/
EveryStockPhoto – obrázky mají uvedený typ licence Print Scn č

9 Kde na internetu najít kvalitní kliparty (zdarma)?
Otevřená Clip Art Library ( OCAL ) je největší spolupracující komunita , která vytváří a sdílí klipartové obrázky. Všechny kliparty jsou uvolněny do veřejné sféry a mohou být použity v jakémkoli projektu zdarma bez omezení. Print Scn č. 1: Print Scn č. 2:

10 Internetové encyklopedie a výukové weby
Print Scn č Print Scnč Print Scn č.3 - 101 Websites That Every Elementary Teacher Should Know About

11 Zveřejnění hudby na webu
1) hudba z vlastní tvorby 2) hudba "free" (určena na bezlicenční používání) 3) souhlas autora skladby

12 Hudba v našich prezentacích a to nejen v DUM
Jamendo jsou hudební internetové stránky a otevřeným společenstvím hudebních autorů. Od počátku v roce 2005, má Jamendo hudbu pod licencí Creative Commons licencí.

13 Odkaz na portál - JAMENDO
Print Scn č. 1-

14 Možnost použití hudby osobní účely x komerčně
Print Scn č.1 - Možnost použití hudby osobní účely x komerčně

15 Pozor na You Tube! Lze ke zpracovanému videu přidat úryvek nějaké mojí oblíbené skladby od jiného autora (např. od Beatles, Kabátů, atp.) a zveřejnit na You Tube? Použití takové skladby ve videu a následné umístění videa na YouTube se rovná z hlediska autorského zákona zveřejnění skladby k volnému stažení. 

16 Otázka:  Když nelze použít hudbu od běžných autorů, jakou hudbu nebo zvuky můžu použít do svých prezentací nebo videí? použití knihovny YouTube – během procesu nahrávání na YouTube vám YouTube nabídne na výběr z mnoha skladeb, které můžete pro své video použít jako doprovod. Práva k této hudbě jsou již vypořádaná a její užití ve filmu v rámci YouTube je v naprostém pořádku. Užití mimo YouTube (např. následné stažení filmu z YouTube a užití při prezentaci) už ale v pořádku není. Můžete též použít hudbu, kterou autor/umělec/vydavatel zpřístupnil pod některou z tzv. volných licencí. Použít tzv. volnou (obvykle vážnou) hudbu, u níž již uplynula práva autora (tj. uplynulo více než 70 let od roku, v němž autor zemřel). Práva umělců a vydavatele CD však budou skoro vždy ještě trvat, protože trvají (zjednodušeně řečeno) po dobu 50 let od prvního vydání nahrávky. Historické nahrávky, které byly vydány na deskách před více než 50 lety, lze volně užít – poznáte to nejlépe podle toho, že je na příslušném CD nebo LP uveden rok vydání, obvykle hned vedle znaku ℗ a jména vydavatele (např. takto: ℗ OPUS 1960). Pokud chcete použít starší (volnou) hudbu, ale nahrávka je novější, nemusíte se zabývat právy autorů. V takovém případě máte vždy možnost poprosit o svolení buď zmíněný Intergram nebo místo Intergramu rovnou dotyčný orchestr nebo příslušného vydavatele CD/DVD (písemně, stačí ).

17 Creative Commons a otázky z praxe otázky - odpovědi
CC a hudební sféra CC a fotografie CC licence obecně CC a vydavatelský sektor CC a software CC licence – porušení Ostatní (netýkají se CC licencí)

18 Budoucnost ….???

19 Zdroje nejsou pouze fotografie…
´Galerie National Gallery of Art Print Scn č

20 Print Scn č. 1 - https://images.nga.gov/en/page/openaccess.html

21 Welcome to ClipArt clipart -etc
Print Scn č.1 -

22 Klipart ETC Zdarma Učebna licence clipart -etc
Práva Centrum Florida pro Vzdělávací technologie granty pro všechny studenty a učitele svolení k použití maximálně padesáti (50) klipartů položky v každém nekomerčního vzdělávacího projektu (zprávy, prezentace, zobrazení, webové stránky, atd.) bez úhrady nebo zvláštní povolení, s výhradou následujících omezení. Omezení Žádné komerční využití klipartů ETC snímků mohou být v rámci volného Classroom License. Obrázky nesmí být použit v pornografické, hanlivé, urážlivé nebo nezákonné způsobem. Obrázky jednotlivců nesmí být použita navrhnout dodatky produktů, služeb nebo činností. Obrázky nesmí být použit jako ochranné známky, servisní značky nebo loga. Obrázky nesmí být distribuován jako součást každého klipu sbírky médií.

23 Commons: Free media resources/Photography
odkaz na www Print Scn č.1 -

24 The Best Copyright-Free Photo Libraries
Odkaz na www Print Scn č

25 The Best Websites on the Internet
Print Scn č

26 65 Free Interactive Whiteboard Resources
Print Scn č Print Scn č

27 Interactive Sites http://interactivesites.weebly.com/index.html
Print Scn č

28 Kids Math Games Online http://www.kidsmathgamesonline.com/
Text je možno přeložit!!! Print Scn č

29 48 Ultra-Cool Summer Sites for Kids and Teachers
Print Scn č

30 National Geographic Society
Print Scn č Mapy pro výuku

31 SMART Exchange http://exchange.smarttech.com/#tab=0
Print Scn č

32 Datakabinet http://www.datakabinet.cz/cs/Home.html
Print Scn č. 1:

33 Kam s daty ??? internetová úložiště zdarma
Přehled je hezky zpracován - viz Google disk Dropbox Sky Drive microsoft

34 Zdroje informací Odkazy na internetové stránky jednotlivých printscreen jsou uvedeny v poznámce jednotlivých slide. PrintScn. [online]. [cit ]


Stáhnout ppt "Zdroje výukových materiálů a informací"

Podobné prezentace


Reklamy Google