Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Český Internet ve znamení koncentrace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Český Internet ve znamení koncentrace"— Transkript prezentace:

1 Český Internet ve znamení koncentrace
Akvizice a konsolidace na českém internetovém trhu v roce Posilování a pády z pohledu byznysu i návštěvnosti. Jaký je aktuální žebříček nejsilnějších a co od něj můžeme očekávat v příštím roce? Daniel Dočekal, © 2008/11

2 Rosteme, rosteme a pořád (ještě) rosteme
Co bude : Dalších 12 měsíců by mohlo přinést mírné zpomalení růstu, ale neočekával bych nic dramatického.

3 Někteří rostou, někteří stagnují, někteří padají
Pokoušet se smysluplně analyzovat stovky internetových serverů sledovaných ve statistikách NetMonitoru či další stovky serverů, které v ní nejsou uvedeny, je skoro nemožné. Jednou z možností je dlouhodobě sledovat hlavně stav těch "nejvýznamnějších" serverů - portálů a médií. Čím je vlastně charakteristický český Internet? Především jasnou převahou Seznam.cz

4 Někteří rostou, někteří stagnují, někteří padají
V posledním roce se navíc objevila další charakteristika, případný skutečný růst návštěvnosti u hlavních hráčů je spíše věcí toho, co se jim podaří koupit, případně "započítat" do návštěvnosti U Centrum.cz prozměnu můžete zaznamenat skok jednak po započtení Stahuj.cz, ale hlavně změnu stagnace na růst po akvizici Atlas.cz - a u Atlas.cz nezbývá něž řící sbohem Co bude : Dalších 12 měsíců bude Seznam.cz stále nabírat uživatele, byť není moc jasné, kde je vlastně může ještě nabrat. Atlas.cz se postupně rozpadne na pár služeb co "ještě" přežijí a zbytek, který bude vhodné zlikvidovat. Jeidnou výraznou změnu u ostatních by mohly přinést další akvizice. Velkou neznámou, navíc nezmíněnou, zůstává Google. Tomu se ale ani v příštích 12 měsících nepodaří ohrozit Seznam, protože bude pokračovat v líbivé ale rozporuplné podpoře českého internetu - ten je sice jedním z pěti kde Google nemá dominanci, ale mateřská společnost bude mít více jiných problémů, než se zabývat malým českým trhem.

5 Někteří rostou, někteří stagnují, někteří padají
Google accounted for 71.01% of all US searches in the four weeks ended August 28 - the most ever, and 11% more than its share in August 2007, Hitwise announced. Yahoo Search, MSN Search and Ask.com received, respectively, 18.26%, 5.32% and 3.45% of searches The Financial Times says that there are just five countries in the world where Google isn’t the search leader among locals. Yandex in Russia, which FT says has about 43% of the market. Baidu in China, which has about 60% of the market. Seznam in the Czech Republic — 63%. Naver in South Korea, which also controls about 60% Yahoo! Japan, which comes in at a little more than 50%.

6 Získat a udržet nové návštěvníky je velmi těžké
Jedna další charakteristická vlastnosti (asi nejenom) českého Internetu je i to, že je velmi těžké získat nové návštěvníky. A ještě těžší je tyto návštěvníky udržet. Přímo učebnicovým příkladem je TV NOVA a spuštění TN.CZ Co bude : Stream.cz se vyčerpal a navíc se zmítá ve vnitřních rozporech (kde kupodivu Seznam není tím, kdo by destabilizoval), takže nelze očekávat, že by si mohl sáhnou výše. Nově se konečně podařilo chytit jednu příležitost, kterou jsou online archivy. Nic víc ale od ní nelze očekávat, protože na radikální krok (redesign, změna politiky a zaměření) nemá dostatek odvahy.

7 Řekni zrcadlo kdo je nejnavštěvovanější?

8 Co nového přinesl rok? A kdo nejvíce poskočil ...
Do mého pomyslného půl milionového filtru se nevešlo pár dalších "nových" serverů, které stojí za zmínku - osobnosti.cz, bazos.cz, edisk.cz, rozlobenimuzi.com, jyxo.cz, otomoto.cz Zajímaví jsou ale také skokani (návštěvnost nad 100 tisíc, změna nad 25%).

9 Co nového přinesl rok? A kdo nejvíce propadl ...
A samozřejmě i "looseři" (opět návštěvnost nad 100 tisíc a pokles nad 25%). Co bude : Za rok pár "looseru" (včetně těch zde neuvedených) už nikdy více neuvidíme, ztráty návštěvnosti navíc budou započítávat další obsahové servery. Tlak na snižování nákladů, problémy s příjmy z reklamy a všeobecný nedostatek odpovídajících "pracovních" sil povede k další likvidaci či útlumu obsahu.

10 Nejvyšší podíl zahraničních návštěvníků má …
Co bude : Příští rok uvidíme v TOP pár dalších nových hráčů, kteří vystrkují drápky už teď, osobně jsme ale velký pesimista co se jakýchkoliv "velkých" překvapení na českém internetu týče. A nezapomeňme na jednu důležitou věc, v návštěvnosti Centrum.cz se velmi výrazně projevuje Aktuálně.cz ...

11 Nejvyšší podíl zahraničních návštěvníků má …

12 Významné události za uplynulý rok tedy pokud je možné něco takového dostat do 20 minut

13 Významné události za uplynulý rok
Mezi nejnavštěvovanějšími servery se překvapivě objevil Blog.cz (2 miliony uživatelů za září). Překvapení v podobě umístění v TOP 10 neznalo mezí. Stream.cz vyskočil z 200 tisíc návštěvníků na 1,4 milionu. Holt mít v zádech Seznam.cz se vyplatí. CZ.NIC spustil nový registrační systém a vyvolal tak zvýšený zájem o registrace domén. Zároveň klesla cena domén. Centrum.cz prodáno Wartburg Pincus. V loňském roce se prodalo na českém Internetu zájezdů za 3,1 miliardy korun, zhruba o miliardu více, než rok předtím (celková velikost trhu se zájezdy v roce 2007 je 13,5 miliardy). Pro letošní rok je odhad 4,7 miliardy korun.  Podle únorové tiskové zprávy Atlas.cz se v lednu na ICQ objevilo již více než 2 miliony Čechů. V celosvětové statistice máme být na třetím místě, po Německu (8 milionů) a Rusku. Česká verze ICQ vznikla právě ve spolupráci s portálem Atlas. 

14 Významné události za uplynulý rok
MAFRA kupuje Rajce.cz, Ukazse.cz, Alik.cz a Jízdní řády. Axel Springer kupuje Auto.cz, Sanoma Magazines Praha kupuje Tvujdum.cz/Tvojdom.sk (a ještě dříve ostranky.cz). Seznam.cz vstoupil do Stream.cz a Lycos prodal 30% podíl v Seznamu společnostem Holding Four S.a.r.l a Miaura International S.a.r.l., Etarget kpuje NewLinx a Adcontect od Computer Pressu. PCTuning.cz prodán do náruče Týden.cz. TravelGuide.cz přešlo od společnosti Computer Press do rukou společnosti Mediatel. V rámci prodeje se spekulovalo o koupi společností Seznam.cz. NewLinx, reklamní síť původně patřící Computer Press, a.s., poté eTarget, a.s., v lednu změnila majitele a skončila v rukou společnosti Internet Billboard Dlouho očekávaný prodej Atlasu se v únoru (konečně) uskutečnil. Po mnoha spekulacích (TV Nova resp.CME, Centrum,  neznámý investor, iDnes.cz) se nakonec vlastníkem stala Centrum.cz Holding BV, holandská společnost, kterou vlastní nadnárodní investiční společnost Warburg Pincus. Inzertní server Cars.cz skončil v rukou společnosti Centrum Holdings. Auto inzerce je jednou z nejslibnějších kategorií inzerce v Česku i na Slovensku.

15 Významné události za uplynulý rok
V roce 2007 se v inzerci na českém Internetu protočilly 2 miliardy korun, 789 milionů získal Seznam,cz, Centrum.cz 434 milionů a iDnes má 312 milonů korun. Nejtučnější byl listopad s více jak 250 miliony korun. Počátek března přinesl oznámení o konci AllPeers.com a malou rozlučku v blogu, ve kterém je uváděn hlavní  důvod konce této služby - nedosažení požadovaného růstu, který požadují investoři. Počátkem května spustila TV NOVA své nové webové stránky TN.CZ a vyjádřila přání, dostat se mezi tři nejnavštěvovanější webové portály českého Internetu.

16 Významné události za uplynulý rok
Nejčtenějším deníkem je Blesk s 1,499 miliony čtenářů denně. Denní návštěvnost Seznam.cz se pohybuje okolo 2,2 milionu, zatímco denní návštěvnost Blesk.cz se pohybuje okolo 143 tisíc). Podle antivirových firem působících na českém trhu se podíl spamu v českých poštovních schránkách pohybuje okolo 80%. Český původ má ale jen mezi jedním až dvěma procenty nevyžádaných zpráv.

17 Významné události za uplynulý rok
V dubnu se provalilo, že agentura Bison & Rose se ve snaze o moderní PR (týkající se Paysec služby ČSOB) pokusili o působení s pomocí falešných blogů ve a bohužel také podle všeho poněkud podpásově útočili na konkurenční mBank. Jednou z nejvíce mediálně viditelných událostí dubna je skutečnost, že Seznam.cz je nejspíš na prodej. Na počátku dubna s touto informací přišla ČTK a Seznam vše prohlásil za apríl a informace záměrně šířené konkurencí. Později přišly Hospodářské Noviny s informací, že Seznam bude koupen Microsoftem a v květnu se kvůli tomu sejde Steve Ballmera (šéf Microsoftu) a Ivo Lukačovič (majoritní vlastník Seznamu). Seznam opět tuto informaci popřel a v popírání pokračoval v květnu, včetně dalšího popření ze strany Microsoftu. Skype, program pro telefonování po Internetu, používají tři miliony českých uživatelů, včetně zhruba 1500 malých a středních firem. Skype ovšem neupřesnilo, zda jde o skutečný počet aktivních uživatelů, nebo zda o počet zaregistrovaných uživatelů.

18 Významné události za uplynulý rok
Až 200 milionů korun zaplatí Central Europen Media Enterprise za firmu Jyxo.cz, známou hlavně blogovacím systémem Blog.cz, fulltextovým vyhledávačem Jyxo a některými dalšími menšími aktivitami. Jedne z největších českých internetových prodejců, Mall.cz, získal nové investory – Intel Cupital a 3TS Capita Partners nakoupili podíly v hodnotě 700 milion korun (28 milionů EUR) prostřednictvím mateřské společnosti Netretail Holding, B.V. „Dětskou pornografii nebo propagaci rasismu považujeme za natolik společensky nebezpečný obsah, že jsme přístup k němu automaticky zablokovali u všech našich zákazníků,“ říká Přemysl Filip, senior manažer společenské odpovědnosti Vodafonu ČR. David Hořava prodal nepříliš starý (vznikl v roce 2002) server Ubytovani.cz české internetové jedničce, cena nebyla uveřejněna. Hořava bude v Seznamu působit jako produktový manažer.

19 Významné události za uplynulý rok
iDnes.cz zpřístupnil novou podobu (bývalý iDos) vyznačující se snahou o moderní „á lá Vista“ design, zhoršenou ovladatelností a závislostí na JavaScriptu. Průzkum Evropské Komise uvádí, že VoIP (zjednodušeně – telefonování přes internet) využívá 22% domácností s připojením k Internetu. V České republice je to, podle tohoto průzkumu, dokonce necelá polovina domácností. Lépe je na tom už jenom Lotyšsko (58%) a Litva (51%). Server Peníze.cz, vlastněný společnost Salve Group, byl koupen manažerem Janem Václavem Čepem (dříve Beyond Interactive). Neoficielně je uváděna cena 20 milionů korun. Google se podařilo překročit 30% podíl v českém vyhledávání. Jeden z nejznámějších českých spammerů, „Hotel u Lípy“, dostal od ÚOOÚ (Úřad pro ochranu osobních údajů) pokutu čtvrt milionu korun.  ÚOOÚ udělení pokuty trvalo prakticky dva roky od prvních stížností těch, kterým „Hotel u Lípy“ znepříjemňoval život.

20 Významné události za uplynulý rok
Průzkum gemiusAudience společnosti NetMonitor poukazuje na to, že Internet sice v ČR roste, ale růst je dvakrát pomalejší, než ve vyspělých trzích. Doposavadní mediální partner serveru Automodul.cz se nakonec stal jeho majitelem. MAFRA se chce v oblasti prodeje aut prosadit mezi první tři prodejce na českém trhu.

21 Významné události za uplynulý rok
Mediální skupina Lagardere a server Lide.cz (Seznam.cz) spustili společně web s patnácti internetovými rádii – je mezi nimi i Frekvence 1, Evropa 2, Radio Bonton a řada tematických radií. V plánech je i komunitní server, jehož součástí by mělo být i internetové rádio jménem Musiline Novým většinovým vlastníkem společnost Vltava Stores se investiční společnost Milestone Partners. V loňském roce hospodaření Vltava Stores vykázalo ztrátu zhruba 32 milionů korun, o rok dříve zisk 68 tisíc korun. Rychlost ADSL se v září zvýšila v průměru o 45% na zhruba 3Mbps. Osmimegabytové přípojky ale spíš vykazují poloviční rychlost, 16MBps přípojky pouze 6Mbps rychlost. Hosting „mobilních“ stránek spustila společnost Mediatel na adrese Známý český spamem Aleš Slabý se do popředí médií dostal jako možný původce serveru AntiZloutenka.info, kde „neznámý“ prodejce nabízel předraženou vakcínu proti žloutence. Do společnosti Ataxo vstoupil privátní investiční fond Garvets ( 220 milionů korun)

22 Opravdu poslední … Díky za pozornost Daniel Dočekal


Stáhnout ppt "Český Internet ve znamení koncentrace"

Podobné prezentace


Reklamy Google