Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Modré zóny Radka Soukupová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Modré zóny Radka Soukupová"— Transkript prezentace:

1 Modré zóny Radka Soukupová
Setkání nad investičními záměry 26. června 2012 ZŠ Mikulova o. s. HEZKÉ JIŽNÍ MĚSTO a o.s. Javor 2012 občanské sdružení HEZKÉ JIŽNÍ MĚSTO

2 Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město 26.6.2012
Co jsou modré zóny ? - od roku 1996 existuje v Praze koncept zón placeného stání - existují různé typy zón - modrá zóna slouží pro parkování rezidentů s dlouhodobou parkovací kartou - zelená i oranžová zóna je určena pro krátkodobé parkování návštěvníků placené prostřednictvím tzv. parkovacích automatů - oranžová zóna je pro stání do dvou hodin (120 min.) a zelená do šesti hodin (360 min.)

3 Praha 1 - pravobřežní část:
Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město Kde v Praze již zóny existují ? Praha 1 - pravobřežní část: - r stanovení místní úpravy provozu, - r podloženo vyhláškou hlavního města Prahy č. 14/1997 Sb. HMP, o stání silničních motorových vozidel na vymezených místních komunikacích na území městské části Praha 1 za cenu sjednanou podle cenových předpisů (správce Evropark Praha, a.s.) Praha 1, levobřežní část - r Malá Strana a Hradčany, (správce Parking Praha, a.s.)

4 Kde v Praze již zóny existují ?
Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město Kde v Praze již zóny existují ? Praha 2: modré zóny od r. 2007, oranžové a zelené zóny též od r (správce Parking Praha, a.s.) Praha 3: modré zóny a oranžové zóny od r (správce Activ, a.s.) Praha 7: od (správce Parking Praha, a.s.) část sídliště Radotín v okrajové městské části Praha.

5 Kde v Praze již zóny existují?
Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město Kde v Praze již zóny existují? Podle informace z ledna 2012 městské části Praha 5, Praha 6 a Praha 3 předaly magistrátu své projekty, se zřízením se stále počítá na podzim 2012. Praha 4 uvažuje o zřízení placených zón v okolí stanic metra. Praha 10 uvažuje o referendu. Praha 9 chce řešit svízelnou situaci zavedením rezidenčních zón v okolí stanic metra, především v okolí sídlišť Prosek a Střížkov. Oblast Vysočan v okolí stanice Vysočanská má být realizována v roce 2013.

6 Kde v Praze již zóny existují?
Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město Kde v Praze již zóny existují? Praha 18 (Letňany) měla od března 2008 zavést modré zóny. Parkování však nemělo být zpoplatněno, ale obyvatelé si měli kartu vyzvednout na úřadu městské části zdarma. Tento systém byl již v roce 2007 otestován v letňanské kolonce. Praha 11 chce zavést modré parkovací zóny v polovině roku 2013.

7 Co je pro zřízení zón (ZPS) udělat?
Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město Co je pro zřízení zón (ZPS) udělat? Praha 11 musí mít zpracovanou analýzu a projekt. Obé bylo předloženo na Magistrát hl.m. Prahy. Dne záměr oznámen v Klíči. Projekt zpracovala M.O.Z. Consult s.r.o. ,Washingtonova 1599/17, Praha 1, IČO: Zřizovatelem ZPS je hlavní město Praha, které realizací a provozováním ZPS pověřuje správce vybraného v rámci veřejné obchodní soutěže. Tento správce zajišťuje provoz jménem zřizovatele. Veškeré tržby jsou ukládány na účet hl. m. Prahy a „výdělek“ z provozování ZPS se dělí paritně mezi hlavní město a příslušnou městskou část.

8 Jak budou zóny na Praze 11 vypadat?
Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město Jak budou zóny na Praze 11 vypadat? ZPS bude realizována v aktivním a neaktivním módu, tj. bude realizována na vybraných územích MČ Prahy 11, nárok na zakoupení parkovacích karet budou mít všichni občané mající na území MČ Prahy 11 - místo trvalého pobytu - vlastníci nemovitost - podnikatelé se sídlem či provozovnou na území MČ Praha 11

9 Jak budou zóny na Praze 11 vypadat?
Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město Jak budou zóny na Praze 11 vypadat? ZPS bude členěná dle modifikovaného schématu: o Lokality parkování pro bydlící a podnikatelé o Lokality smíšeného parkování bydlících, podnikatelů a návštěvníků o Lokality krátkodobého parkování s parkovacími automaty o Lokality střednědobého parkování s parkovacími automaty o Lokality určené pro parkování speciálních skupin (ÚMČ, PČR, ZTP, zdrav., …) o Obslužné zásobovací boxy Cenová politika ZPS bude reflektovat atraktivitu jednotlivých území

10 Jak budou zóny na Praze 11 vypadat?
Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město Jak budou zóny na Praze 11 vypadat?

11 Parkování rezidentů a abonentů
Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město Parkování rezidentů a abonentů PS vyhrazená k parkování a odstavování vozidel R+A mohou užívat pouze vozidla označená platnou kartou. Karty budou pro vozidla oprávněných osob vydávány za stanovenou cenu prostřednictvím ÚMČ Praha 11 maximálně na dobu 1 roku. V situačních mapách jsou tyto MK vyznačeny modrou barvou. Rezidentní karty jsou nepřenosné a jsou vydávány na registrační značku (RZV) silničního motorového vozidla rezidenta, tj. fyzickým osobám, které mají místo trvalého pobytu ve vymezené oblasti.

12 Parkování rezidentů a abonentů
Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město Parkování rezidentů a abonentů Karty pro abonenty - dva druhy PK, které budou vydávány právnickým osobám, které mají sídlo nebo provozovnu (včetně vlastníků nemovitostí) na vymezeném území, nebo k stání silničního motorového vozidla fyzické osoby provozovaného za účelem podnikání, která má sídlo nebo provozovnu vymezeném území. Karty jsou vydávané jako nepřenosné – s uvedením registrační značky vozidla, se samolepící vrstvou. Variantně se vydávají přenosné – s uvedením obchodního jména abonenta. Rezidenti a abonenti s platnou parkovací kartou ZPS Praha 11 budou moci také stát v lokalitách smíšeného parkování (v situacích značeno modro/oranžová a modro/zelená).

13 Návrhová struktura parkovacích kapacit
Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město Návrhová struktura parkovacích kapacit - Smíšená krátkodobá - snížený tarif; 163 PS; 2% - Návštěvnická - střednědobá - snížený tarif; 189 PS; 3% - Návštěvnická – celodenní; 192 PS; 3% - Státní správa; 37 PS; 1% - Invalidé - sdružená stání; 70 PS; 1% - Zásobovací boxy; 10 PS; 0% - Smíšená střednědobá - snížený tarif; PS; 27% - Rezidentně abonentní; PS; 62%

14 Kolik bude stát pořízení karty?
Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město Kolik bude stát pořízení karty? - roční ceny pro rezidenty 1. vozidlo ,- Kč/PK 2. vozidlo ,- Kč/PK každé další vozidlo ,- Kč/PK Snížená cena pro rezidenta, který dosáhl 65 let věku 350 Kč/rok. - roční snížené ceny pro abonenty – právnická nebo fyzická osoba podnikající za první vozidlo ,- Kč/PK Parkovací karta musí být vždy vydána na SPZ/RZ. Zpoplatněno bude i jednorázové parkování. -

15 Kolik bude stát zavedení systému zón?
Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město Kolik bude stát zavedení systému zón? Zpracovatel předpokládá, že veškeré náklady související se zřízením a vybavením ZPS nese budoucí správce a tyto mu budou v průběhu provozu postupně hrazeny z vlastních výnosů ZPS. Reálná cena zavedení ZPS se bude pohybovat mezi 12 až 14 mil. Kč. Provozní náklady jsou odhadovány na cca 6 mil Kč/ročně.

16 Kolik se vybere od parkujících?
Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město Kolik se vybere od parkujících? Celkové roční tržby – optimální varianta Tržby návštěvnického parkování 8,6 mil. Kč Tržby z prodeje parkovacích karet 5,6 mil. Kč Celkové optimální roční tržby 14,2 mil. Kč Roční zisk pro městskou část Praha 11 cca 0,1 – 2,7 mil. Kč.

17 Seminář o.s. Javor a o.s. Hezké Jižní Město 26.6.2012
Děkuji za pozornost. Radka Soukupová


Stáhnout ppt "Modré zóny Radka Soukupová"

Podobné prezentace


Reklamy Google