Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. Co jsou přadná vlákna lnu a konopí?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. Co jsou přadná vlákna lnu a konopí?"— Transkript prezentace:

1 1. Co jsou přadná vlákna lnu a konopí?

2 ŘEŠENÍ Jedná se o sklerenchymatické provazce ze stonků, která se používají v textilním průmyslu.

3 2. Proč listy bazalky nebo oregána po rozemnutí intenzivně voní?

4 ŘEŠENÍ Původcem intenzivní vůně jsou žláznaté trichomy, které obsahují vonné silice. Díky nim se obě používají jak v čerstvém tak sušeném stavu jako koření.

5 3. Čím je způsobeno ojínění plodů švestky?

6 ŘEŠENÍ Na povrchu plodů je vrstva voskovitých látek, která slouží k ochraně a zvyšuje nepropustnost pro vodu a plyny.

7 4. Proč má divizna tak sametový vzhled?

8 ŘEŠENÍ Na jejím povrchu vyrůstají větvené krycí trichomy, které jsou dobře pozorovatelné i pouhým okem. Jejich úkolem je ochrana povrchu před přímým osluněním a snížení výparu.

9 5. Chlupy jedné rostliny se zpracovávají v textilním průmyslu
5. Chlupy jedné rostliny se zpracovávají v textilním průmyslu. Víš, které a kde se na rostlině nacházejí?

10 ŘEŠENÍ Je to bavlník, ze kterého se sklízejí semena s dlouhými chlupy. Plodem je tobolka.

11 6. Při dešti voda z listu stéká. Proč?

12 ŘEŠENÍ Na povrchu listu je vytvořená kutikula, která je nepropustná pro vodu a plyny. Zabraňuje tak nejen vysychání pletiv, ale také jejich bobtnání. Dále je na povrchu velmi často vrstva vosků. Tloušťka těchto bariér závisí na druhu rostliny a ekologických podmínkách.

13 7. Který savec dokáže svým velmi dlouhým jazykem vyzrát na trny akácie?

14 ŘEŠENÍ Žirafám, velbloudů a kozám se vyvinul tak dlouhý, pohyblivý a obratný jazyk, že si lehce s hustými trny poradí. Sliznice v jejich tlamě se nepoškodí při uchopení trnité větvičky pysky.

15 8. Jedna naše bylina svými listy napodobuje kopřivu
8. Jedna naše bylina svými listy napodobuje kopřivu. Která a co tím získává?

16 ŘEŠENÍ Je to hluchavka, jejíž bezbranné listy se listům žahavé kopřivy podobají natolik, že se mnohý živočich raději vyhne oběma.

17 9. Když se na špičce listu filodendronu vytvořila kapka vody, babička vždy říkala, že bude pršet. A většinou měla pravdu. Proč?

18 ŘEŠENÍ Kapka vody byla vyloučena gutací vodními skulinami, protože příliš vysoká relativní vzdušná vlhkost neumožňovala transpiraci. K nasycení vzduchu vodními parami dochází např. před deštěm.

19 10. U kterých druhotně tloustnoucích dřevin se vám nepodaří na pařezu určit stáří podle letokruhů?

20 ŘEŠENÍ U dřevin rostoucích v tropickém deštném pralese, kde se neprojevuje sezónnost v průběhu teplot a srážek. Kambium tedy pracuje nepřetržitě a pokud se nevyskytne náhlý stresový faktor (zastínění, konkurence o další zdroje) vytváří se víceméně stejné buňky druhotného dřeva.

21 11. Na břehu rybníku stojí stará vykotlaná vrba
11. Na břehu rybníku stojí stará vykotlaná vrba. Děti se od nepaměti schovávají uvnitř dutého kmenu Jak to, že je vrba živá?

22 ŘEŠENÍ Nejstarší druhotné dřevo ve středu stonku již není funkční a neslouží k transportu vody s minerálními látkami. Protože dřevo vrby je měkké, velmi snadno podléhá u starých stromů mrtvá hmota hnilobě.

23 12. Čím jsou nadlehčovány orgány vodních rostlin?
stulík žlutý

24 ŘEŠENÍ Pletiva obsahují velké mezibuněčné prostory (interceluláry) vyplněné vzduchem. V některých orgánech se dokonce vytvořilo specializované pletivo s velkýmu mezibuněčnými prostory – aerenchym.

25 13. Kde jsou u leknínu umístěny průduchy?

26 ŘEŠENÍ Průduchy se nacházejí na svrchní straně listů a jejich přímé oslunění není na překážku vlivem dostatečného zásobení vodou.

27 14. Jak mohou historici využívat letokruhové analýzy?

28 ŘEŠENÍ Letokruhová analýza pomáhá určit stáří použitého dřevěného materiálu, nejčastěji se jedná o trámy, mostní pilíře,ale i dřevěné historické předměty. Existuje souvislá srovnávací časová linie, která byla vytvořena spojením jednotlivých letokruhových analýz o známém stáří, jež ke konci roku 2000 již zahrnovala časový interval let po Kr., tedy 1463 roků!


Stáhnout ppt "1. Co jsou přadná vlákna lnu a konopí?"

Podobné prezentace


Reklamy Google