Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ASIE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ASIE."— Transkript prezentace:

1 ASIE

2 KAVKAZ

3 PAMÍR

4 HIMALÁJ

5

6 K 2 – LHOCE ŠAR

7 KLJUČEVSKAJA

8

9 FUDŽISAN

10

11 FUDŽISAN, ŠINKANZEN A SAKURA

12 GOBI

13

14

15 VODSTVO Sibiřské veletoky – Ob, Jenisej, Lena- 8 měsíců v roce zamrzlé
Čínské řeky – Huang he (Žlutá řeka), Chang jiang (nejdelší řeka v Asii, přehrada Tři soutěsky – největší vodní elektrárna na světě)

16 Řeky pramenící v Himalájích – Mekong, Brahmaputra, Ganga (spolu tvoří největší deltu na světě), Indus Řeky v Mezopotámii – Eufrat a Tigris Řeky ve střední Asii – Amudarja a Syrdarja

17 JEZERA Kaspické moře – největší jezero na světě
Bajkal – nejhlubší jezero na světě Mrtvé moře – nejhlubší proláklina na světě Aralské jezero – problémy s vysycháním Balchaš

18 OB

19 JENISEJ

20 LENA

21 BAJKAL Nejhlubší jezero na světě

22

23 KASPICKÉ MOŘE Největší jezero na světě

24 HUANG-HE (ŽLUTÁ ŘEKA)

25 CHANG-JIANG Na jejím toku leží přehrada Tři soutěsky

26 GANGA Posvátná řeka v Indii.

27

28 ARALSKÉ JEZERO

29 POROVNÁNÍ ROZLOHY V LETECH 1989 A 2003

30

31 OTÁZKY 1.Seřaď 3 světadíly podle velikosti. 2.Kde se nachází Sibiř ?
3.Jaké znáš sibiřské veletoky. Co o nich víš ? 4.Co víš o Žluté řece ? 5.Čím je výjimečná Chang jiang ? 6.Co je to delta ? Jaké řeky tvoří nejrozsáhlejší deltu na světě ? 7.Kaspické jezero. Velikost a slanost. 8.Čím je známé jezero Bajkal ? 9.Proláklina. Kde se nachází ta nejhlubší na světě ? 10.Proč Aralské jezero vysychá ? 11.Jaká znáš zvířata v Asii ?

32 PODNEBÍ A VEGETACE

33 SIBIŘ

34 SIBIŘ Dlouhá mrazivá zima, krátké léto.
Trvale zmrzlá půda – permafrost. Tundra (mechy, lišejníky) a tajga (jehličnaté lesy). Zvěř: sob, sobol, liška polární, množství hmyzu (mokřady)

35 JIHOZÁPADNÍ ASIE Pouště a vysoké hory Sucho. Tuhé zimy a horká léta.
Suchomilné rostliny Zvěř: velbloud, osel, kozorožec

36 MONZUNOVÁ ASIE Přední Indie, Zadní Indie, Velké Sundy a východ Číny.
V létě přinášejí monzuny silné deště, je teplo, v zimě vane ze Sibiře chladný suchý vzduch. Zvěř: tygr, levhart, orangutan, panda

37 Vhodné přírodní podmínky (teplo, vláha, úrodná půda) daly monzunové části Asie dobré předpoklady pro rozvoj. Nacházejí se zde nejpočetnější a nejlidnatější národy světa. V současnosti získává monzunová Asie stále větší význam ve světovém hospodářství.

38 ÚKOLY 1.Vymezit monzunovou Asii.
2.Vysvětlit proces monzunů, letní a zimní monzun. 3.Podmínky, velké řeky, úrodná půda – 2-3 úrody rýže do roka. 4.Cyklony. 5.Vznik vyspělých civilizací ve starověku. Mohutné říše ve středověku. Kolonie. 6.Nejpočetnější národy, hustě zalidněné oblasti. 7.Přesun těžiště světového hospodářství JV a V Asie – Z Amerika. 8.Japonsko. Asijští tygři (Korea,Taiwan,Hongkong,Singapur). Čína a Indie.

39 OPAKOVÁNÍ 1.Vysvětli proč vznikají monzuny ?
2.Které části Asie monzuny ovlivňují ? 3.Kterým směrem vanou monzuny v létě a kterým v zimě ? 4.Proč letní monzun přináší na pevninu srážky ? 5.Která část Asie se nazývá Sibiř ? 6.Které podnebné pásy zasahují na území Asie ? 7.Do jakých oceánů se vlévají řeky v Asii ? 8.Kde se rozkládá tajga ? Co je to ? 9.Které dvě řeky tvoří největší deltu na světě ? 10.Jaké řeky pramení v Himalájích ? 11.Které pohoří v Asii přesahuje výšku 8 000m ? 12.Zjisti rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším místem Asie ? 13.Jaké ostrovy tvoří Velké Sundy ? 14.Z kolika velkých ostrovů se skládá Japonsko ? 15.Co je to Malá Asie ? Co je to Cejlon ? 16.Jaké řeky v Asii tečou do Severního ledového oceánu ?

40 CYKLON

41 CYKLON NA POBŘEŽÍ

42 MONZUN

43 VELEHORY Řadíme sem nejvyšší pohoří v Asii – Himaláje, Hindúkuš, Karákoram,Ťan-Šan, Pamír a Tibetskou plošinu Velmi studené podnebí – ledovce, Tibetská plošina – sucho Pramení zde mnoho asijských veletoků Zvěř: jak

44 HIMALÁJ

45 STŘEDNÍ ASIE Oblast mezi Kaspickým mořem a pouští Gobi
Suché podnebí, v zimě velké mrazy, v létě horko. Bezodtoká oblast Zvěř: kůň Převalského, karakulská ovce

46 OTÁZKY KE ZKOUŠENÍ 1.Popiš a ukaž na mapě nejznámější pohoří, nížiny a pouštní oblasti v Asii ? 2.Ukaž na mapě a popiš nejznámější řeky a jezera v Asii ?

47


Stáhnout ppt "ASIE."

Podobné prezentace


Reklamy Google