Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Proč se střídá den a noc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Proč se střídá den a noc."— Transkript prezentace:

1 Proč se střídá den a noc

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Proč se střídá den a noc NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_04_Proč se střídá den a noc ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA Země, zemská osa, den a noc, Slunce, hvězdy . DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí s jedním z pohybů Země a to s otočením Země kolem své osy.

4 Střídání dne a noci Den a noc se střídají proto,že se Země otáčí kolem své osy a je osvětlována Sluncem. Polovina Země, která je Sluncem osvětlená má den, na neosvětlené polovině je noc. Země se otočí kolem své osy jednou za 24 hodin.

5 Obrázek číslo 1

6 Obrázek číslo 2

7 Pozorování Slunce na denní obloze
Pozorujeme jak se Slunce pohybuje na denní obloze. Ráno vychází, dopoledne stoupá, v poledne je na obloze nejvýš, vrcholí. Odpoledne klesá, večer zapadá, stmívá se a přijde noc. Ráno Slunce opět vyjde.

8 Otáčení Země Země se otáčí kolem své osy proti směru hodinových ručiček, od západu na východ. Otáčení Země přímo nepociťujeme, ale pozorujeme, jak se Slunce ve dne na obloze pohybuje opačným směrem – od východu na západ.

9 Rotace Země kolem své osy
Obrázek číslo 3

10 Zemská osa Zemská osa je pouze myšlená přímka.
Myšlená osa protíná povrch Země ve dvou bodech, které se nazývají severní a jižní pól.

11 Pomyslná zemská osa Obrázek číslo 4

12 Síla Slunce Ráno a večer Slunce hřeje ( opaluje ) méně, v poledních hodinách ohřívá zemský povrch mnohem více. Opalování v poledních hodinách je nebezpečné.

13 Hvězdy Když Slunce zapadne, setmí se a přijde noc.
Za bezoblačného počasí jsou vidět hvězdy. Jejich pohyb oblohou od východu k západu – stejně jako pohyb Slunce ve dne – je způsoben otáčením Země kolem své osy. K ránu hvězdy mizejí v záři vycházejícího Slunce. Ve skutečnosti hvězdy svítí i na denní obloze, spolu se Sluncem, v jasném slunečním světle nejsou pozorovatelné.

14 Opakovací otázky 1. čím je způsobeno střídání dne a noci?
2. za jek dlouho se Země otočí kolem své osy? 3. když se naše krajina otočí od Slunce nastává _________. 4. Co je to zemská osa? 5. Opalování v poledních hodinách je _____________.

15 Zdroje HOLOVSKÁ, Helena. Země ve vesmíru. Praha: ALTER, 2010, ISBN

16 Zdroje k obrázkům Obr.č.1 NEUVEDEN, Neuveden. observatory.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. hvezdarnacb.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr.č.3 NEVEDEN, Neuveden. planety.astro.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. fyzika-sychrov.sweb.czv [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Proč se střídá den a noc."

Podobné prezentace


Reklamy Google