Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOŘEN.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOŘEN."— Transkript prezentace:

1 KOŘEN

2 KOŘEN Patří mezi vegetativní orgány (umožňují život rostliny)
Zpravidla podzemní orgán Heterotrofní (neprovozuje fotosyntézu) Je založen již v zárodku semene → klíčení → kořínek radikula → hlavní kořen → postranní kořeny

3 VZNIK KOŘENE

4 FUNKCE KOŘENE Upevňuje rostlinu v půdě
Čerpá z půdy vodu a v ní rozpuštěné živiny (minerální látky) Vede živiny do nadzemních částí rostliny Zásobní orgán

5 PŘEMĚNY KOŘENE ZÁSOBNÍ - kořenové hlízy (jiřina) nebo bulvy (řepa)
VZDUŠNÉ – přijímají vzdušnou vlhkost, (monstera, fikus) PŘÍČEPIVÉ (přichycovací) – u popínavých rostlin (břečťan) HAUSTORIA - kořeny parazitických rostlin – pronikají do vodivých pletiv hostitelských rostlin (jmelí)

6 bulva (ředkvička) příčepivé kořeny břečťan kořenové hlízy (jiřiny)

7 bulva (cukrová řepa) Vzdušné kořeny (monstera) Haustoria (jmelí)

8 STAVBA KOŘENE Na povrchu kořenová pokožka (Rhizodermis)
Kořenové vlásky – k čerpání živin rozpuštěných ve vodě Primární kůra Střední válec s vodivými pletivy Dřeň Samotný konec kořene je chráněn kořenovou čepičkou

9 STAVBA KOŘENE

10

11 VÝZNAM KOŘENE Potrava člověka (kořenová zelenina, např. mrkev, celer, petržel, křen) Krmivo pro zvířata (krmná řepa) Potravinářský průmysl (např. cukrová řepa – cukr, líh) Koření (zázvor) Lékařství (např. kostival lékařský) Kosmetika (smetanka lékařská)

12 KOŘENOVÁ ZELENINA

13 Opakování K čemu potřebuje rostlina kořen?
K upevnění v půdě. K získání vody a minerálních látek. Ke shromažďování zásobních látek. K syntéze organických látek. Seřaďte kořenová pásma od povrchu půdy směrem dolů. Vzrostný vrchol. Pásmo absorpční. Pásmo prodlužovací. Pásmo větvení. Co by se stalo, když by rostlina neměla kořenovou čepičku? Ničily by se vrcholové meristémy. Kořen by špatně pronikal substrátem. Kořen by nerostl pozitivně geotropicky. K čemu se kořeny využívají? Potrava. Krmivo. Výroba léčiv. Kořenové čističky. Víte, proč je obtížné pěstovat některé houby? Protože houba potřebuje ke svému růstu rostlinu (symbióza, mykorrhiza). 4. 2. 3. 1.


Stáhnout ppt "KOŘEN."

Podobné prezentace


Reklamy Google