Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROZVRSTVENÍ ČESKÉHO JAZYKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROZVRSTVENÍ ČESKÉHO JAZYKA"— Transkript prezentace:

1 ROZVRSTVENÍ ČESKÉHO JAZYKA
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk ROZVRSTVENÍ ČESKÉHO JAZYKA 1. Co je to baroša? a) nůše b) mladá fotbalistka c) šiška d) roura od kamen 2. Co uděláš, když ti Hanák nabídne legát? a) oblékneš si dlouhý kabát b) sedneš si c) zakousneš se do buchty d) v zoufalství uprchneš 3. Co je cemr? a) záda b) chlubivý člověk c) mladý králík d) část kroje 4. Co je to oharek? a) sváteční pečivo b) vajgl c) malý chlapec z Valašska d) okurka 5. Kde roste kozečka? a) pod stromem b) za stodolou, je to černý bez c) na poli, je to řepka olejka d) v podlaze, je to dřevomorka Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa

2 baltské jazyky: litevština, lotyšština…
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co již znám. Český jazyk je západoslovanský jazyk a patří do rodiny jazyků indoevropských. baltské jazyky: litevština, lotyšština… germánské jazyky: němčina, angličtina, švédština, norština, dánština… románské jazyky: portugalština, francouzština, španělština, italština, rumunština slovanské jazyky: čeština, slovenština, polština, ruština,ukrajinština, běloruština… indoíránské jazyky: hindština, perština…

3 Jaké si řekneme nové termíny?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Jaké si řekneme nové termíny? Norma: soubor jazykových prostředků a zákonitostí jazyka, které jsou závazné. Kodifikace: zjištění, zachycení a uzákonění normy jazyka v jazyk. příručkách. Jazykové příručky: zejména Pravidla českého pravopisu, Slovník spisovného jazyka českého. Rozvrstvení českého národního jazyka: český národní jazyk má více podob, zahrnuje spisovný jazyk, obecnou češtinu, nářečí (dialekty a interdialekty), slangy a argoty.

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Co si řekneme nového? Spisovná čeština: celonárodně uznávaná podoba jazyka, užívají ji úředníci, učitelé, vědci. Najdeme ji v učebnicích, v odborné literatuře, ale i v tisku. Hovorová čeština: mluvená varianta spisovné češtiny, má některé rysy společné s češtinou nespisovnou. Nářečí (dialekty): nespisovné útvary češtiny, místně omezené jazykové útvary více či méně odlišné od spisovného jazyka. Obecná čeština: nespisovný útvar češtiny, směs středočeského a ostatních nářečí, hovorové i spisovné češtiny. Slang: nespisovný útvar češtiny, jazyk, který používají lidé stejných profesí, zájmů. Argot: nespisovný útvar češtiny, mluva lidí „na okraji společnosti“, vulgarimy.

5 Příklady nespisovných útvarů českého jazyka
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Příklady nespisovných útvarů českého jazyka Nářečí - chodské [tuto habyste buli hu nás], hanácké [stréc vézli na vozéku móku] ostravské [ gdo chce chovať doma kury, ten nesmi mjeť v plotě ďury] Obecná čeština – [mašina, flaška, polífka, mlíko, s děckama,von,vona, abysme, dybysme, bejt, baštit, čumět, nafackovat, on řek, puč mi to, už ho znaj,voči se dívaj, krásnej pes, dobrýho študenta, s mladejma lidima, ňák, furt, velký stromy, velký zahrady, velký pole] Slang - studenti - [koule, úča, matyka, děják, zemák …] číšníci - [jít na plac, hankrle, debarasovat …] truhláři - [lajsna, pant, zapucovat, flik, duršlok…] myslivci - [světla, zbraně, pírko…] Argot -[sykora (policista), cejcha (vysoký trest), bagouni (drobné peníze), bora (pětikoruna), suchý (bez peněz), šáb (podíl na zlodějské kořisti), šábro (páčidlo)].

6 ? Procvičení Rozhodni, zda je vyjádření spisovné, nebo nespisovné.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Procvičení Rozhodni, zda je vyjádření spisovné, nebo nespisovné. Nespisovné vyjádření změň na spisovné. ? Jenom abysme to stihli a neřikali, ňák to dopadne. Na naší zahradě rostou velký stromy a moc krásný kytky. Voni mi to prej řikali, že se to může stát. Řek sem mu jasně, ať to nechá bejt, že už ho tady taky znaj. Prosim tě, puč mi tu tvojí propisku. Dneska sem z dějáku chytnul kouli a ta úča mě pěkně štve.

7 Výrazy hovorové angličtiny.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Výrazy hovorové angličtiny. GONNA = going to Tento tvar se používá pro vyjádření úmyslu, záměru, či jisté budoucnosti: I'm gonna watch TV tonight. You're gonna like that. I'm not gonna tell you anything. (je zde důležité použít sloveso BE - I'm gonna, you're gonna, he's gonna...) WANNA = want to I wanna hold your hand. I don't wanna be late. What do you wanna do? Použijete-li tento tvar ve třetí osobě jednotného čísla, dopouštíte se gramatické chyby. Ve třetí osobě totiž není WANT TO, ale WANTS to. Nicméně, v hovorové angličtině se WANNA používá i ve třetí osobě.

8 zadání domácí přípravy
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba zadání domácí přípravy Přepiš nespisovná vyjádření do spisovné podoby. Malý město, plamínek, lítat; malej dům, mlejn, plejtvat, bejt; votevřít, vokno; řek, moh, pích; dyž, japko, štyry; malý lidi, malý ženy, malý města; těma dobrejma lidma, ženama, chlapama, městama.

9 Použité zdroje publikace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje publikace ČECHOVÁ, Marie a kol. Čeština - řeč a jazyk. 2. vydání Praha: SPN, ISBN internet


Stáhnout ppt "ROZVRSTVENÍ ČESKÉHO JAZYKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google