Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Los pronombres del objeto directo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Los pronombres del objeto directo"— Transkript prezentace:

1 Los pronombres del objeto directo
Osobní zájmena předmětu přímého Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Šimonková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802– Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 PROJEKT MŠMT Název projektu školy Vybavení odborných učeben moderními technologiemi Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Anotace los pronombres del objeto directo e indirecto Klíčová slova me, lo, se, la, te, las, … Předmět španělský jazyk Autor Mgr. Eva Šimonková Jazyk Druh učebního materiálu prezentace, výklad, pracovní list Potřebné pomůcky PC, interaktivní tabule Cílová skupina žáci střední školy Druh interaktivity výklad pomocí prezentace, procvičení Zdroje seznam viz poslední strana

3 Popis: Po vysvětlení problematiky a uvedení příkladů následuje procvičení. Žáci se vyjádří. Následuje kliknutí a poté se objeví správné řešení.

4 Osobní zájmena předmětu přímého (osobní zájmena ve 4. pádě)
1. ME (MĚ) NOS (NÁS) 2. TE (TEBE) OS (VÁS) 3. LO (HO, VÁS) LOS (JE, VÁS) LA (JI, VÁS) LAS (JE, VÁS)

5 STOJÍ PŘED SLOVESEM. No me escuchas. Neposloucháš mě. ¿Lo quieres ver? Chceš ho/to vidět? ¿La quieres ver? Chceš ji vidět? ZA SLOVESEM V INFINITIVU (někdy) A V KLADNÉM ROZKAZU, … ¿Quieres verlo? Chceš ho vidět? ¿Lo quieres ver? Chceš ho vidět? Tienes que decirlo. Musíš to říct. Lo tienes que decir. Musíš to říct.

6 Sejde-li se předmět ve 3. a 4. pádě, je nejdříve 3. a pak 4. pád.
Proč mi to říkáš? ¿Porqué me lo dices? Nechci ti to říct. No quiero decírtelo. Nechci ti to říct. No te lo quiero decir. Řekni mi to. Dímelo. Neříkej mi to. No me lo digas.

7 POZOR Pokud se sejde 3. a 4. pád a 3. pád je vyjádřen zájmenem ve 3. osobě (LE, LES), tak se LE, LES mění na SE. LE, LES SE No SE LO digas No LE LO digas. No quiero decírSELO. No quiero decírleslo.

8 Transforma las frases:
Juan / traer / las bebidas / a nosotros. Juan nos las trae. yo/enviar / la carta/a Juan Yo se la envío. usted/comprar / el coche / a la chica. Usted se lo compra. vosotros / preparar / bebidas / a los invitados Vosotros se las preparáis. Pepe / no dar / la mano / a sus amigas. Pepe no se la da.

9 ustedes / decir / la verdad/a mí
Ustedes me la dicen. los estudiantes / entregar / los papeles / a la profesora Los estudiantes se los entregan. el camarero / servir / el helado / a los niños El camarero se lo sirve. yo/decir / las mentiras / a vosotros Yo os las digo. Susana / traer / el informe / para mí Susana me lo trae.


Stáhnout ppt "Los pronombres del objeto directo"

Podobné prezentace


Reklamy Google